latinica  ћирилица
17/01/2022 |  19:05 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Opozicija kritikuje i ne želi odgovornost (VIDEO)

O mogućem povratku srpskih predstavnika u zajedničke institucije oglasili su se i iz opozicionih SDS-a i PDP-a, međutim ponovo bez jasnog stava. Kažu da o tome može odlučiti jedino Narodna skupština, a da prijedlog o narednim koracima očekuju od Milorada Dodika i vladajuće koalicije. Tek nakon toga će se odrediti, a sve njihove odluke biće, kažu, koordinisane.
Sastanak PDP i SDS - Foto: RTRS
Sastanak PDP i SDSFoto: RTRS

Lideri SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović, nakon sastanka stranačkih delegacija, nisu ponudili rješenje za vraćanje u zajedničke institucije. To traže da uradi SNSD, zajedno sa SDA i HDZ-om. Konkretan prijedlog, o kojem bi se izjasnili, kažu, još nisu dobili.

- Nećemo da prenesemo odgovornost na opoziciju. Ima da se isprsi onaj ko je ovo sve predložio i da nam kaže šta ćemo sad. A mi ćemo onda odgovoriti šta ćemo raditi - poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

U PDP-u smatraju da je prijedlog Aleksandra Vučića razuman i da je potrebno obezbijediti nesmetano funkcionisanje institucija BiH, ali samo rješavanjem pitanja izmjena Krivičnog zakona, koje su nametnute Inckovom odlukom. Dok se to ne desi i dok ne bude pronađeno rješenje prihvatljivo za Srpsku, neće, kažu, biti stvoreni uslovi za povratak u zajedničke institucije.

- Nemamo niti jedan prijedlog kako da formalno zaobiđemo pitanje nametnutog Inckovog zakona i sa te strane pozivam vladajuću koaliciju SNSD-SDA-HDZ da nam daju prijedlog - istakao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

U vladajućoj koaliciji kažu da SDS i PDP bježe od odgovornosti i da zato nemaju nikakav konkretan prijedlog.

- Nisu rekli nijedan prijedlog kako da dođemo do izmjena Krivičnog zakona, da napravimo možda dogovor sa predstavnicima Bošnjaka, nego su samo rekli – mi ćemo čekati prijedlog. Pa da li možemo od njih nekada očekivati prijedlog ili samo kritiku i to u situacijama kada smo izloženi pritiscima? - pita se Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

I dok vlast i opozicija međusobno prebacuju odgovornost za izlazak iz krize, konačnu riječ daće Narodna skupština, koja bi, prema najavama, trebalo da bude održana u narednom mjesecu. Iz opozicije su danas poručili da će, kakva god da bude, tu odluku poštovati.