latinica  ћирилица
17/01/2022 |  19:14 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Pokrenuta inicijativa da se proizvodi lijek dijazepam (VIDEO)

Lijek dijazepam mikroklizma, često nije dostupan u apotekama u BiH što predstavlja velike poteškoće roditeljima djece koja boluju od epilepsije i koji ovaj lijek moraju imati pri svakom epi napadu. Јavna ustanova Apoteka Gradiška pokrenula je inicijativu da u Galenskom laboratoriju proizvodi ovaj lijek.
Lijek Dijazepan - Foto: RTRS
Lijek DijazepanFoto: RTRS

Lijek, koji život znači u svakom trenutku treba da je dostupan samohranoj majci Dušici Mitrović iz Rogolja čije sedmogodišnja ćerka Mija Vasilija koja boluje od cerebralne paralize i niz pridruženih bolesti.

- Minjin život zavisi svakodnevno od korištenja dijazepam mikroklizme 10 miligrama jer njezini napadi su nepredvidivi i dnevno znamo potrošiti i do kutiju klizmi gdje ih ima pet - priča Dušica Mitrović iz Rogolja.

Trajno rješenje problema je galenska proizvodnja ovog lijeka. Za taj posao zainteresovana je Apoteka Gradiška. Njihovi stručnjaci već su prošli obuku u Beogradu i pribavljen je spisak potrebne opreme.

- Proizvodnja dijazepam klizmi jeste zahtjevna iz razloga što to spada u opojne supstance i mi smo bili u jednom galenskom laboratoriju u Beogradu gdje smo vidjeli proces proizvodnje i to zahtjeva čiste sobe i još neku opremu - kaže Vladimir Baroš, specijalista farmaceutske tehnologije.

Galenski laboratorij trenutno raspolaže stručnim kadrom. U toku je nabavka neophodne opreme.

- Imamo spisak opreme koja je potrebna, opreme koja je potrebna za kontrolu napravljenih klizmi jer imamo specijalistu kontrole lijekova. Isto tako imamo specijalistu farmaceutske tehnologije koji vodi proizvodnju u galenskoj laboratoriji i sve to smo poslali našim ponuđačima odnosno ljudima koji prodaju tu opremu - istakla je Svjetlana Kovačević, direktorica Apotekarske ustanove Gradiška

Pošto je riječ o procesu javne nabavke procjene su da bi proces odobravanja proizvodnje lijeka mogao potrajati mjesecima. Prema raspoloživim podacima za prvih deset mjeseci prošle godine na recept su izdate 542 kutije Dijazepama od pet miligrama i 606 od 10 miligrama.