latinica  ћирилица
17/01/2022 |  19:58 | Autor: SRNA

Linta: Srbija da pokrene borbu za istinu o stradanju Srba u Podrinju

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba da pokrene snažnu političku i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o stradanju srpskog naroda na području Srebrenice, Bratunca i ostalih opština srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Skelani - pomen - Foto: RTRS
Skelani - pomenFoto: RTRS

- Nema trajnog mira i pomirenja bez istine o stradanju srpskog naroda, bez poštovanja srpskih žrtava i kažnjavanja muslimanskih zločinaca - poručio je Linta.

Ponovo je zatražio da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine procesuira odgovorne za monstruozno ubistvo 305 Srba iz Skelana i okolnih sela u srebreničkom kraju, od kojih je 69 ubijeno 16. januara 1993. godine.

Linta je istakao da je prošlo 26 godina od rata, a još ne postoji nijedna sudska presuda pred Sudom BiH i pred Haškim tribunalom za počinjena svirepa ubistva Srba u Skelanima, okolnim selima, kao i na području srednjeg Podrinja, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Takođe, ne postoji ni presuda za brutalno mučenje i ubistva zarobljenih srpskih vojnika i civila u srebreničkim logorima. Brojne činjenice potvrđuju da je pravosuđe BiH etnički motivisano i u funkciji bošnjačke politike s ciljem da se opravda brutalna laž da su Srbi agresori i zločinci, a muslimani oslobodioci i žrtve - naveo je Linta.

U jutarnjim časovima 16. januara prije 29 godina počeo je napad muslimanskih snaga pod komandom Nasera Orića na srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, gdje su ubijale, pljačkale i palile sve što je srpsko.

Muslimanski vojnici su veći broj srpskih civila ubili ispred mosta preko Drine i na njemu prilikom pokušaja Srba da sačuvaju gole živote odlaskom u Srbiju. Od 69 ubijenih Srba dvije trećine bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana.

Od 30 zarobljenih Srba polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim mučilištima, a njih četvoro se još vode kao nestali.

Muslimanske snage iz srebreničke enklave su tokom oObrambeno-otadžbinskog rata sistematski napadale srpska sela na području opština Srebrenica, Bratunac i šire, ubijajući i uništavajući sve pred sobom.