latinica  ћирилица
17/01/2022 |  21:21 ⇒ 21:24 | Autor: SRNA

Srpskainfo: Terorista Fatih Hasanović planirao incidente u Banjaluci 9. januara

Bezbjednosne agencije u BiH imale su informacije da je terorista Fatih Hasanović, koji je za Dan Republike uhapšen u Doboju, namjeravao da u Banjaluci 9. januara izazove incidente i provokacije, saznaje Srpskainfo, a prenosi Srna.
Bivši džihadista pošao za Banjaluku (foto: Fotografija ustupljena Nezavisnim novinama) -
Bivši džihadista pošao za Banjaluku (foto: Fotografija ustupljena Nezavisnim novinama)

Izvor Srpskeinfo navodi da je Hasanović označen kao veoma opasna osoba koju prate bezbjednosne agencije u Republici Srpskoj, ali i na nivou BiH, te da postoje ozbiljne indicije da se bavi radikalizovanjem Bošnjaka i drugim nedozvoljenim radnjama.

- Postojale su informacije da je namjeravao da u Banjaluci 9. januara izazove određene incidente i provokacije i zbog toga se nije smjelo dozvoliti da dođe. Radi se o osobi sklonoj da izazove incidente i naruši bezbjednosnu situaciju - kaže izvor iz bezbjednosnih agencija.

Da je to bilo planirano, dodaje izvor, potvrđuju i ratne zastave sa ljiljanima koje su nađene kod Hasanovića i njegove ekipe koja je kontrolisana na ulazu u Doboju.

Srpskainfo podsjeća da je Hasanović bio pravosnažno osuđen zbog terorizma, odnosno zbog toga što je išao da ratuje u Siriju, a osim toga bezbjednosne agencije imaju informacije da je i dalje veoma aktivan pripadnik vehabijskog pokreta.

Izvor navodi da je Hasanović bio uhapšen i 2015. godine nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je tom prilikom ubio jednog policajca, a dvojicu ranio.

Sagovornik Srpskeinfo ističe da su postojali veoma ozbiljni dokazi i indicije da su njih dvojica sarađivali i da je Hasanović radikalizovao i nagovorio Ibrića da napadne policijsku stanicu.

Izvor dodaje da je Ibrić u tom napadu ubijen i da je bilo teško dokazati njegovu povezanost sa Hasanovićem, kojem je nakon hapšenja određen pritvor u kojem je ostao 30 dana, a potom je pušten na slobodu.

- Iako je tada oslobođen, bezbjednosne agencije su nastavile pratiti njegovo djelovanje kako bi spriječile da se ponovo ne desi situacija slična kao u Zvorniku - navodi izvor.

Dobojska policija je 9. januara zaustavila "mercedes" koji je vozio Muradif Muratović, a u kojem su bili Hasanović, Asim Fazlić iz Kalesije, te Šeherzada Ibrahimović iz Tuzle. Oni su kontrolisani jer je riječ o bezbjednosno interesantnim osobama.

Hasanović i Fazlić evidentirani su u službenim evidencijama MUP Srpske zbog terorizma i ekstremizma.

Daljom istragom, na jednoj benzinskoj pumpi u Doboju kontrolom automobila "bmv", koji je vozio Eldar Bureković, a u kojem je bio i Ensar Hodžić, policija je pronašla 30 ratnih zastava. Njih dvojica su, takođe, osobe interesantne za službu i poslove bezbjednosti.

Srpskainfo saznaje da je pod budnim okom policije bila i grupa radikalnih Bošnjaka koja je 9. januara došla u Banjaluku i koja je slike i snimke ispred džamije Ferhadija objavljivala na Fejsbuk stranici političkog pokreta "Vjera narod država".