latinica  ћирилица
17/01/2022 |  22:21 ⇒ 22:21 | Autor: SRNA

EU pozdravila rezultate izjašnjavanja građana

EU je konstatovala da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na referendumu izrazili podršku amandmanima na Ustav i pozdravila "završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava s ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje EU".
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove naglašeno je da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se mora nastaviti.

- Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmijeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet reformisanjem relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima - dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja namjeru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom samoproglašenog Kosova koji bi omogućio OEBS-u da prikuplja glasačke listiće na Kosovu i Metohiji, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šef parlamentarne Delegacije za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon pozdravili su ishod referenduma u Srbiji i poručili da će nastaviti da prate sprovođenje ustavnih promjena odobrenih na referendumu, kao i drugih reformi povezanih sa unapređenjem vladavine prava u zemlji.

Izvršni direktor Evropske službe za spoljne poslove /EEAS/ za Evropu i Aziju Angelina Ajhorst izjavila je da EU pozdravlja ishod referenduma u Srbiji kao važan korak u ustavnim promjenama, a u skladu sa strateškim izborom Srbije da se priključi EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre pozdravio je rezultate reFerenduma o promeni Ustava Republike Srbije, ističući da je za EU dobra vijest što su građani Srbije izašli na birališta i podržali reforme.

Građani Srbije su se, prema preliminarnim rezultatima, na referendumu izjasnili sa oko 60 odsto glasova u korist potvrđivanja Akta o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa.