latinica  ћирилица
17/01/2022 |  22:35 ⇒ 22:35 | Autor: SRNA

Plenković: Važno da se konstitutivni narodi u BiH bolje osjećaju

Hrvatski premijer Andrej Plenković prenio je danas predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu da bi bilo jako važno da se na najvišem nivou raspravlja o stanju u BiH i da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju.

- Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcionisanje, ali isto tako da njeno funkcionisanje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sistem - rekao je Plenković novinarima nakon sastanka sa Mišelom u Strazburu.

Plenković je grčkim kolegom Kirijakos Micotakisom održao sastanak sa Klubom poslanika EPP-a na kojem su dominantne teme bile su Šengen, evrozona te BiH.

Hrvatski premijer je rekao da je objasnio kolegama trenutnu situaciju na jugoistoku Evrope, posebno u BiH, prenose hrvatski mediji.

- Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama Izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH - dodao je Plenković.