latinica  ћирилица
18/01/2022 |  08:27 ⇒ 12:07 | Autor: TANЈUG

Prve fotografije sa Tonge, ostrva poplavljena i pod pepelom (FOTO/VIDEO)

Prve fotografije poslije erupcije vulkana kod Tonge i cunamija koji je pogodio ostrva u tom arhipelagu, pokazuju zemljište i drveće prekriveno pepelom i ogromnu štetu koju je nanijela vulkanska erupcija.

To je naročito uočljivo na fotografijama Nomuke, malog ostrva u južnom dijelu ostrvske grupacije Hapai.

Fotografije su iz aviona napravile odbrambene snage Novog Zelanda, a prikazani su i satelitski snimci Ujedinjenih nacija.

Satelitski snimci pokazuju gotovo identične scene na ostrvima Kolomotua, Tongatapu i u Fafa selu na ostrvu Nukualofa, koji su u potpunosti prekriveni pepelom, prenosi Gardijan.

Dok neke zgrade i dalje stoje, druge su, sudeći prema snimcima, srušene.

Na međunarodnom aerodromu Fuamotu, pista je potopljena i djelimično prekrivena pepelom ili zemljom, a na satelitskim snimcima se vidi da  su poplavljena priobalna područja.

Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, 65 km sjeverno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u posljednjih 30 godina.

Na društvenim mrežama su ubrzo pojavili video snimci i fotografije talasa cunamija koji je zahvatio okolna ostrva, ali je nakon toga uslijedila tišina pošto je oštećen glavni komunikacioni kabl.

Komunikacija sa Tongom je otada veoma ograničena, a državljani Tonge širom svijeta će možda morati da čekaju nedjeljama za nastavak redovnog kontakta.

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Novog Zelanda je saopštilo danas da su u Tongi potvrđena dva smrtna slučaja u ovoj katastrofi, od kojih je jedna osoba britanski državljanin.

Vlasti Tonge još nisu objavile podatke o žrtvama, ali je porodica Britanke Anđele Glover koja je živjela u Tongi i koja je nestala u cunamiju, saopštila juče da je njeno tijelo pronađeno.