latinica  ћирилица
18/01/2022 |  09:36 | Autor: SRNA

Bratunac: Malinari iščekuju odštetu zbog grada

Uzgajivači maline iz srednjeg Podrinja zadovoljni su bili otkupnom cijenom prošlog ljeta, ali čekaju isplatu odštete za pričinjenu štetu koju je izazvao grad 24. juna prošle godine, kada zbog najavljenog leta Euforovog helikoptera nije djelovala protivgradna zaštita.
Malinari iz Bratunca - Foto: RTRS
Malinari iz BratuncaFoto: RTRS

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" Ivan Stojanović rekao je da je grad pričinio značajnu štetu i desetkovao prinos velikom broju vlasnika malinjaka, kao i da je to utvrdila i opštinska komisija u Bratuncu koja je obavila procjenu u toj lokalnoj zajednici.

Stojanović je naveo da je procijenjena šteta od 30 do 50 odsto prinosa u nekim malinjacima, što je pojedinim gazdinstvima prepolovilo rod i prihode.

On je napomenuo da su proizvođači dobijali obećanja opštine i Vlade da će im biti isplaćena određena naknada, što još nije realizovano, iako malinari-vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava izdvajaju sredstva za protivgradnu zaštitu, pa se sada pitaju da li je to opravdano jer su se uvjerili kako nemaju garanciju da će i dejstovovati.

Malinari, kaže, pozivaju nadležne da im pruže pomoć da saniraju štetu i nastave da uzgajaju maline i šire plantaže.