latinica  ћирилица
18/01/2022 |  10:12 ⇒ 14:40 | Autor: SRNA

Gašić: Zabilježen značajan oporavak u sektoru turizma

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić istakla je da je u 2021. godini zabilježen značajan oporavak u sektoru turizma, pa je tako broj dolazaka turista u prvoj polovini godine povećan za oko 55 odsto u odnosu na 2020, dok je broj domaćih turista u prvih šest mjeseci 2021. povećan za 100,58 odsto.
Suzana Gašić - Foto: RTRS
Suzana GašićFoto: RTRS

- Ako govorimo o prihodima od boravišne takse za deset mjeseci 2021. godine, ostvaren je prihod u iznosu od oko 1,1 miliona KM, čime je već značajno nadmašen ukupni prihod iz 2020. godine. Svi ovi pokazatelji, uz odličnu posjećenost Јahorine, ali i drugih destinacija u posljednja dva mjeseca protekle godine, govore da se turizam u Srpskoj polako, ali sigurno oporavlja - naglasila je Gašićeva, navodeći da je usljed pandemije u cijelom svijetu turizam bio najpogođenija privredna grana.

Ona je za "Ilustrovanu politiku" istakla da Republika Srpska raspolaže značajnim prirodnim potencijalima na polju planinskog, banjskog i avanturističkog turizma, te kulturno-istorijskog i vjerskog turizma, a značajni potencijali prepoznati su i razvijeni na polju turizma u gradovima i ruralnim područjima.

- Avanturističku ponudu, koja je raznovrsna, a u kojoj se posebno izdvaja rafting kao jedan od najatraktivnijih sadržaja u toj ponudi, savršeno upotpunjuje naša gastronomija, a srpska kuhinja i njene delicije čuvene su ne samo u Evropi, već i u svijetu. Etno domaćinstva će turistima, uz slasne zakuske, ponuditi i dodir sa našom tradicijom i tako posjetu učiniti jedinstvenom - naglasila je ministar trgovine i turizma.

Ona je ukazala da je olimpijska planina Јahorina mjesto kako za ljubitelje zimskih sportova, tako i za one koji ljeti vole da se rashlade, a Trebinje, grad na jugu Srpske, udahnuće miris i dah mediterana.

Takođe, dodala je ona, dodir prirode turisti mogu osjetiti u nacionalnim parkovima Republike Srpske, dok su za ljubitelje noćnog provoda gradovi koji su upravo po tome poznati.

- Banjski turizam smo kroz izradu Strategije razvoja turizma Republike Srpske prepoznali kao jedno od naših ključnih polja i potencijala razvoja kojem ćemo posvetiti posebnu pažnju. Već su pokrenuti značajni investicioni ciklusi u banji 'Mlječanici' kod Kozarske Dubice, a unapređenje ponude planirano je i u "Banji Dvorovi" kod Bijeljine i "Vilina vlas" kod Višegrada.

Izdvojila bih i banju "Lješljani" kod Novog Grada, čija voda spada u veoma rijedak tip voda, a koja svoju primjernu ima kako kod liječenja gastroenteroloških, kožnih i drugih oboljenja, tako i u kozmetologiji. "Banja Vrućica" kod Teslića već godinama predstavlja jednu od omiljenih destinacija turistima iz regiona, ali i širom Evrope - precizirala je ministar Gašić.

Na pitanje kako bi izgledala turistička posjeta Republici Srpskoj u trajanju od tri do četiri dana i šta bi ona preporučila turistima, Gašićeva je rekla da bi kao Prijedorčanka svakako preporučila odmor na Sani ili na Kozari, te da su te i slične destinacije mjesta koja rado bira za odmor.

- Na našu radost, naša Srpska obiluje takvim destinacijama i veoma rado posjećujemo Borja, Nacionalni park "Sutjeska", ali i druga mjesta koja nude taj dodir prirode. Uz već pomenute banjske centre, koje bih preporučila da posjetite, tu je i naša olimpijska planina Јahorina koja sada ne nudi zanimljivu ponudu samo zimi, već i ljeti, a u ona mjesta koja obavezno treba da posjetite ubrajam Višegrad sa Andrićgradom i Trebinje - naglasila je Gašićeva.

Govoreći o saradnji Srbije i Republike Srpske, Gašićeva je istakla da se ta saradnja kontinuirano jača sprovođenjem zajedničkih projekata, odluka i rješenja koja se donose, kako kroz bilateralne odnose nadležnih ministarstava, tako i kroz stratešku saradnju dvije vlade.

- Zajednička saradnja nije trpila zbog ograničenja koje je u protekloj godini nametnula pandemija, već da se naprotiv Srbija pokazala kao najpouzdaniji partner Republike Srpske u doba krize - navela je ministar trgovine i turizma Republike Srpske.