latinica  ћирилица
18/01/2022 |  13:27 ⇒ 15:02 | Autor: RTRS

Dom zdravlja Banjaluka: Drastično povećan broj pregleda

Usljed pogoršane epidemiološke situacije koja je nastupila u posljednjoj sedmici decembra mjeseca protekle godine, a koja i dalje traje, drastično se povećao broj pregleda u svim ambulantama naše zdravstvene ustanove, istakli su u Domu zdravlja Banjaluka.
Dom zdravlja Banjaluka (foto:DOM ZDRAVLJA BANJALUKA) -
Dom zdravlja Banjaluka (foto:DOM ZDRAVLJA BANJALUKA)

Navode da je u periodu od 1. do 16. januara u Ari ambulantama u sklopu porodične medicine, pedijatrije i SHMP pregledano je 7.378 pacijenata, dok je u Kovid ambulantama obavljeno 1.952 pregleda

U ARI ambulantama porodične medicine svakodnevno radi po 13 timova gdje medicinsko osoblje dnevno obavi oko 500 pregleda lica suspektnih na Kovid, dok se u Kovid ambulantama na dnevnom nivou obavi oko 150 do 200 pregleda. Ove brojke su najveće od samog početka pandemije.

U Banjaluci je, sa današnjim danom, 5.376 osoba pozitivnih na Kovid-19 putem PCR i brzih antigenskih testova, koji su urađeni u akreditovanim laboratorijama.

- Međutim, klinička slika kod Omikron soja korona virusa je znatno blaža od svih dosadašnjih i bolest se lakše podnosi - navode u Domu zdravlja. 

Služba porodične medicine radi u 33 ambulante, na cijelom području grada. S obzirom da je veliki broj timova porodične medicine angažovan za rad u ARI i Kovid ambulantama preveliko je opterećenje na ostalim ambulantama porodične medicine.

- Naše ambulante, gradske i prigradske, rade u dvije smjene, dok je u pojedinim ambulantama u seoskim područjima organizovan jednosmjenski rad. Zbog navedene preraspodjele u ARI i Kovid ambulante medicinskog osoblja iz svih naših ambulanti, ali i zbog opravdanog odsustva sa posla uzrokovanog obolijevanjem od Kovid-19, rad u svim ambulantama porodične medicine je izuzetno otežan, gotovo nemoguć. U Službi porodične medicine u redovnom procesu rada trenutno radi 65 medicinskih tehničara/sestara u jednoj i isto toliko u drugoj smjeni - navode u Domu zdravlja Banjaluka. 

U objektima se nalazi oko 70 telefonskih linija na koje se javljaju  pacijenti, a u procesu rada je 65 medicinskih sestara u jednoj smjeni.

- Sama ta činjenica govori koliko, trenutno uspijevamo da zadovoljimo sve potrebe korisnika naših usluga. A pored javljanja na telefon medicinska sestra je u obavezi da obavi trijažu, previje pacijenta, aplicira IM ili IV terapiju i obavi još mnogo obaveza koje zahtijeva njeno radno mjesto. Medicinski radnici su na izmaku snaga, korišćenja godišnjih odmora su im trenutno redukovana, a sve u svrhu pružanja što kvalitetnijih usluga našim korisnicima - navode iz banjalučkog Doma zdravlja. 

Oni mole sugrađane, još jednom, za strpljenje i razumijevanje kako bi se iz ove situacije izašli što je moguće bezbolnije.

- I još jednom apelujemo da, ukoliko osjetite blaže simptome respiratorne infekcije preporučujemo da:

Ostanete u svojim kućama i izolujete se i uzimate simptomatsku terapiju; Konzumirate što više toplih napitaka, vitamin C, vitamin D-3 i cink ; Za povišenu temperaturu možete uzeti ibuprofen ili paracetamol po preporukama za vašu dob;
Ukoliko povišena temperatura traje duže od tri dana pozovite vašeg porodičnog doktora ili se javite u Kovid ambulantu u naselju Dolac; U slučaju kratkoće daha, otežanog disanja ili naglog pogoršanja drugih tegoba javiti se u Kovid ambulantu, a nakon 20:00 časova u Službu hitne medicinske pomoći. Ne uzimate antibiotike samostalno i rutinski. 
Umjereno teška i veoma teška klinička slika zahtjevaju pregled i liječenje od strane doktora - navodi se u Domu zdravlja Banjaluka.