latinica  ћирилица
18/01/2022 |  14:32 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

Banjaluka: Podijeljene auto-sjedalice za djecu rođenu 1. januara

Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske poklonila je 19 dječijih auto-sjedalica za sve bebe rođene prvog januara 2022. širom Srpske.
Uručenje auto-sjedišta za bebe u Banjaluci - Foto: RTRS
Uručenje auto-sjedišta za bebe u BanjaluciFoto: RTRS

Osnovni cilj je pojačana bezbjednost prilikom vožnje za mališane.

Prve auto-sjedalice otišle su najmlađim stanovnicima Banjaluke, čiji roditelji su izrazili veliku zahvalnost Ministarstvu.

- Smatram da bi to trebala biti učestala praksa, naravno u mogućnosti ministarstva i drugih resura naše države, kao jedna podrška mladima da osnivaju porodicu, da imaju naravno djecu. Ovo je meni drugo dijete, to je lijep gest, naravno i sa strane finansija jer to danas iziskuje velike troškove - rekao je Ljubiša Kovačević, roditelj.

Osnovni cilj ovakve akcije, kako kaže direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Novica Krunić jeste bezbjednost najmanjih u saobraćaju.

On je istakao da statistika iz 2019. nije na zavidnom nivou, te da je samo 38 odsto vozača pravilno vozilo djecu u auto-sjedalicama, dok je prošle godine taj procenat bio 46,8 odsto.

- Šta je cilj svega ovoga, da se poboljša vezivanje auto-sjedalica u vozilima gdje prevozimo naše mališane - kaže Krunić.

Auto-sjedalice narednih dana doputovaće i u ostale gradove Srpske.