latinica  ћирилица
18/01/2022 |  15:34 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Kovačević: Nakon tajne saradnje opozicija voljna da sa Šmitom i javno sarađuje

Potpuno je jasno da kandidat PDP-a za jednu od inokosnih funkcija na narednim izborima Јelena Trivić zagovara saradnju i razgovore sa Kristijanom Šmitom u trenutku kada je isti saopštio da mu je ključna misija obezbijediti BiH bez Milorada Dodika, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević -
Radovan Kovačević

Kovačević je rekao Srni da je Trivićeva na tom planu svjesna da jedino tako, odnosno nekakvom intervencijom izvana, može obezbijediti političku poziciju za sebe, a nikako na osnovu volje građana.

- Јer u svakoj situaciji, kada to građani budu procjenjivali, Milorad Dodik, koji je srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a, biće i ostaće najpopularniji političar u Srpskoj - rekao je Kovačević.

On je naveo da je potpuno banalno davati izjave o tome da postoji mogućnost da Šmit povuče odluke o izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je neovlašteno donio nekadašnji visoki predstavnik Valentin Incko, s obzirom da je sam Šmit, prije nepuna dva dana, jasno i otvoreno rekao da mu ne pada na pamet da to povuče.

Kovačević je rekao da Srpska ne može pristati na Šmita kao visokog predstavnika jer, kako i sama Trivićeva kaže, nije ispoštovana procedura u UN kada je riječ o njegovom izboru.

- Ukoliko pristajemo na Šmita, onda pristajemo na to i da Srpska više nije strana koja se bavi pitanjem visokog predstavnika BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Aneksom 10. Dakle, to je nešto na šta Srpska ne može da pristane - rekao je Kovačević.

On je istakao da izjave Trivićeve pokazuju da je opozicija voljna i spremna da sa Šmitom i javno sarađuje.

- Mi znamo da tajno sa njim i te kako sarađuju - naglasio je Kovačević.

On je rekao da Trivićeva za aktuelnu krizu u BiH konstantno okrivljuje SNSD izjednačavajući odgovornost te stranke sa svim onim što negativno rade SDA i predstavnici bošnjačkog naroda.

- Smatramo da je to jako neodgovorno od bilo koga ko želi da predstavlja građane Srpske. Ne smijemo zaboraviti da je politička kriza nastala nakon što je Incko nametnuo što je nametnuo, kao i reakciju Srpske o učešću u odlučivanju u zajedničkim institucijama što su zajedno sve parlamentarne partije iz Srpske dogovorile, uključujući PDP - naveo je Kovačević.

On ističe da to ne smije da se zaboravi, kao i da je kompletna radikalizacija poslije toga dolazila iz političkog Sarajeva.

Kovačević je rekao da je neozbiljno od bilo koga ko želi da predstavlja građane Srpske, poput Trivićeve, da izjednačava regularne policijske jedinice u Srpskoj sa paravojnim formacijama poput "Zelenih beretki", koje paradiraju Federacijom BiH uz poznate vjerske povike "Alahu ekber", čime govore o istrebljenju Srba i nestanku Srpske