latinica  ћирилица
18/01/2022 |  16:30 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Dva događaja u Doboju uznemirila javnost (VIDEO)

Dva događaja u Doboju u posljednjih desetak dana uznemirila su javnost. U oba slučaja policija je aktere sankcionisala, a nadležni osudili takve pojave.
Bivši džihadista pošao za Banjaluku (foto: Fotografija ustupljena Nezavisnim novinama) -
Bivši džihadista pošao za Banjaluku (foto: Fotografija ustupljena Nezavisnim novinama)

Podsjećaju da je Doboj jedna od najtolerantnijih sredina u kojoj je vjerska i nacionalna tolerancija na zavidnom nivou.

Samo budno oko policije i bezbjednosnih agencija spriječilo je provokacije u Banjaluci na Dan Republike Srpske, za koje su se spremali pojedini pripadnici radikalizovanih grupa u BiH.

Grupa vehabija, među kojima i osuđivani povratnik sa sirijskog ratišta Fatih Hasanović zaustavljeni su u Doboju , a potom vraćeni u FBiH.

Njihovo prisustvo uznemirilo je građane.

Da nije riječ o nepoznatim licima, već o ljudima koji imaju terorističku biografiju i opasni su po bezbjednost, potvrđuje i stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

- Organizovan prolazak vozilima vehabija kroz Doboj predstavlja prijetnju najvišeg nivoa, pogotovo Fatih Hasanović koji je povezan sa licem koje je u Zvorniku ubilo policajca. Dakle, ne može biti potcijenjena takva pojava i ona je bez sumnje pokazatelj organizovanog djelovanja terorističkih grupa prema Republici Srpskoj - rekao je Galijašević.

Iako je događaj uznemirio ovdašnju javnost, o njemu nije raspravljano na sjednici gradskog Foruma za bezbjednost građana.

Fokus je stavljen na događaj na Badnji dan, kada su pojedinci noseći badnjak kroz grad puštali muziku neprimjerenog sadržaja upućenu Bošnjacima.

- Zašto nismo? Zato što nisu to građani Doboja. Forum sigurnosti je formiran za grad Doboj, to nije naša nadležnost, imaju drugi organi koji imaju svoju nadležnost od SIPE, OBE, i tako dalje - rekao je pomoćnik glavnog imama IVZ Doboj Bajro DŽafić.

Aktere oba događaja policija je sankcionisala, a članovi Foruma za bezbjednost osudili.

- Policijska uprava Doboj i u narednom periodu postupaće po svim prijavama i preduzeće sve mjere i radnje prema svim počiniocima prekršajno krivičnih djela, bez obzira iz koje nacionalne ili etničke strukture dolazili - istakao je načelnik PU Doboj Slobodan Radinković.

- Nije dobro da se dešavaju takvi događaji. Svakako da je odgovornost na svima nama - poručio je gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

Grad Doboj primjer je multietničkog suživota i takav treba i da ostane, ističu odgovorni. Zbog toga je, kažu, potrebna potpuna saradnja svih institucija, kako bi se izbjegle i preduprijedile ovakve situacije.