latinica  ћирилица
18/01/2022 |  19:22 ⇒ 19/01/2022 | 11:13 | Autor: RTRS

Uskoro završne runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH (VIDEO)

Uoči završne runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH uz američko-evropsko posredovanje najavljene za narednu sedmicu, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jasno je stavio do znanja da bez Srba i Republike Srpske nije moguće postići rješenje ni u BiH, ali ni u regionu.
Izbori (Foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Izbori (Foto: Ilustracija)Foto: RTRS

U bilo kakvim izmjenama Izbornog zakona Srpska ostaje pri stavu da će se za člana Predsjedništva birati Srbin uz dodatak i "ostali", kako bi se zadovoljila presuda "Sejdić - Finci", ocijenio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Milanović nanovo unosi konfuziju u hrvatsko-bošnjačke odnose.

Nakon što su sarajevski mediji susret Plenković-Izetbegović u Dubrovniku s početka godine predstavili kao obnovu savezništva Hrvata i Bošnjaka u FBiH, hrvatski predsjednik izjavom da srpska politika ne šteti Hrvatima u BiH ruši to savezništvo i udara "šamar" političkom Sarajevu.

- Nama je Republika Srpska trenutno, odnosno Milorad Dodik, u ovim previranjima u BiH partner. Ko to ne razumije je pokvaren, a bez Srba, sada otvoreno kažem, bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo riješiti ako nam je stalo, a meni je stalo - naglasio je Milanović.

- Јedini partner bilo kome u svijetu iz BiH pa i rukovodstvu Republike Hrvatske su institucije BiH, u ovom slučaju Predsjedništvo BiH - rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

A u Predsjedništvu, izostavio je Džaferović da kaže, sjedi Dodik i predstavlja Republiku Srpsku.

Zbog toga se Milanović i oslanja na srpski korpus, svjestan da bez podrške srpskih poslanika u PS BiH nije moguće izmijeniti Izborni zakon, koji im garantuje legitimno predstavljanje u Predsjedništvu.

Bošnjačka strana, pak želi zadržati mogućnost izbora novog "Komšića" i dovoljnog broja delegata u federalnom Domu naroda kako bi kontrolisali izbor vlade.

Amerika i EU nisu uspjele da pomire dva suprostavljena koncepta.

- Glavno vijeće osuđuje svaki pokušaj opstrukcije pregovora oko izmjene Izbornog zakona i pokušaj da se zadrži "status kvo" zbog rizika da se nastavi i produbi politička kriza - poručili su iz Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Političke stranke iz Republike Srpske spremne su da podrže dogovor o izboru dva člana Predsjedništva iz FBiH koji postignu Hrvati i Bošnjaci, a podrazumijeva i adekvatan način popunjavanja Kluba Srba u federalnom Domu narodu.

- Ostaće u Ustavu BiH, mi možemo samo u onom dijelu mijenjati, gdje piše da Republika Srpska bira Srbina, da dodamo i ostali. Ništa drugo nećemo mijenjati, biraće se direktno i to je to - izjavio je Dodik.

- Sa svoje strane daćemo svoj doprinos, makar u onom dijelu koji se tiče izmjena koje je predložila CIK i jedan broj političkih stranaka kako bi se unaprijedio izborni proces ukoliko se ne može postići saglasnost o cijelom paketu - rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović..

Izborna reforma je ključni korak ka stabilizaciji odnosa Bošnjaka i Hrvata koji od Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma nikada nisu bili lošiji.

To potvrđuje i jedan od lidera HNS. Lider HSS Mario Karamatić poručio je da je oživljavanje Herceg-Bosne jedina opcija propadnu li pregovori o izmjenama Izbornog zakona.