latinica  ћирилица
18/01/2022 |  20:57 ⇒ 20:59 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: Opasnost da pravoslavci pređu u raskolnike

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril nije isključio mogućnost da će određeni broj pravoslavnih vjernika u svijetu pod uticajem spoljnih moćnih sila preći u tabor raskolnika.
Patrijarh Kiril - Foto: RTRS
Patrijarh KirilFoto: RTRS

- Znamo da se Boga odriču i lišavaju se njegovih blagodjeti ne samo ljudi već i crkve. U istoriji postoji veliki broj primjera takvog otpadništva, gdje su se čitave hrišćanske zajednice odmetnule od vjere, izobličile pravu vjeru, podijelile se i povezale sa ljudima koji nisu imali dar božanske blagodjeti - naveo je patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je ukazao da i danas postoji opasnost da će dio pravoslavaca pod uticajem spoljnih moćnih sila, koje nemaju ništa zajedničko sa crkvom, biti ranjiv pred tim grijehom i da će "otići od izvora vječnog života na mjesto gdje postoji samo obred, ali nema spasenja".

Patrijarh Kiril je ovo rekao nakon liturgije u Crkvi Aleksandra Nevskog u Peredelkinu, predgrađu Moskve, obrativši se onima koji još razmišljaju kome da se priklone - crkvi ili raskolnicima.

- Braćo i sestre, to nije samo ljudski izbor, to nije izbor mjesta za stanovanje, to nije izbor kao što je kuda krenuti - desno ili lijevo. To je put ka spasenju ili stradanju, jer put koji nas odvaja od jedine svete i apostolske crkve je put koji nas lišava blagodjeti Božije - rekao je ruski patrijarh.

Tema raskola se u svjetskom pravoslavlju aktivirala nakon što je carigradski patrijarh Vartolomej krajem 2018. godine priznao takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine spajanjem dvije raskolničke strukture.