latinica  ћирилица
18/01/2022 |  22:22 ⇒ 22:23 | Autor: SRNA

Todorović: Zabrinjavajuće što je veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju

Epidemiološka situacija u Banjaluci je prilično loša, veliki je pritisak na primaru zaštitu zbog širenja omikron soja, a zabrinjavajuća je činjenica da je veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju jer su zaraženi virusom korona, rekla je direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović.
Nevena Todorović - Foto: SRNA
Nevena TodorovićFoto: SRNA


- U našim kovid ambulantama dnevno se pregleda od 150 do 200 pacijenata, a tri odsto njih uputimo u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske. U ARI ambulanatama se za 24 sata pregleda i do 500 pacijenata, a oko 2,5 odsto se uputi na UKC Srpske - rekla je Todorovićeva.

Ona kaže da su zbog povećanog broja pacijenata morali povećati i broj timova porodične medicine, dodajući da u ambulanti za respiratorne tegobe trenutno radi 13 doktora za odraslu populaciju, dva pedijatra i noćni tim u službi Hitne medicinske pomoći, a u kovid ambulanti od šest do devet timova.

- Svi pacijenti koji dođu kod nas na pregled moraju biti pregledani, adekvatno zbrinuti i moraju im se uraditi druge neophodne analize, u skladu sa njihovom kliničkom slikom - rekla je Todorovićeva za ATV.

Todorovićeva navodi da u 33 ambulante na području grada u jednoj smjeni radi 65 medicinskih sestara, a postoji 70 direktnih telefonskih linija, pa one fizički nisu u mogućnosti da se jave na sve linije.

- Zbog toga molimo građane za strpljenje i za razumijevanje - navela je Todorovićeva.