latinica  ћирилица
19/01/2022 |  07:17 ⇒ 10:08 | Autor: RTRS

Hasanović i ostali ozbiljna prijetnja bezbjednosti - lica sa filozofijom ratovanja (VIDEO)

Osobe zaustavljene u Doboju na Dan Republike Srpske, među kojima je bio Fatih Hasanović, osuđen zbog terorizma, ozbiljna su prijetnja bezbjednosti, izjavio je za RTRS načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković.
Bivši džihadista pošao za Banjaluku (foto: Fotografija ustupljena Nezavisnim novinama) -
Bivši džihadista pošao za Banjaluku (foto: Fotografija ustupljena Nezavisnim novinama)

Hasanović, pravosnažno osuđen pred Sudom BiH zbog terorizma, zahvaljujući intervenciji policije spriječen je u izazivanju incidenata na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci 9. januara.

Radinković kaže da je Hasanović bezbjednosno interesantno lice koje se nalazi pod nadzorom policije.

Podsjetio je da je Sud BiH osudio Hasanovića na godinu dana zatvora zatvora zbog učešća u ratu u Siriji, povezan sa terorističkim napadom u Zvorniku.

Radinković je naveo da na osnovu inforamacija Štaba "Dan Republike 2022" i dobojske Policijske uprave policija 9. januara zaustavili vozilo, izvršila pregled i kontrolu vozila u kojem su se, osim Hasanovića, nalazila još tri lica.

Riječ je, naveo je on, o bezbjednosno interesantnim licima koja su zadržana na informatvinom razgovoru u policiji i potom vraćeni u FBiH, čime je spriječen njihov odlazak za Banjaluku, koji su, kako su i potrvdili u izjavama, planirali.

- Prema njihovoj izjavi namjeravali su da obave vjerski obred u Banjaluci i, kako su rekli, mirno protestuju protiv obilježavanja Dana Republike Srpske - rekao je Radinković.

Radinković je dodao da su se tada samoinicijativno zaustavila i druga vozila, te da je izvršena kontrola.

- Među njima je bilo bezbjednosno interesantnih lica, a nastavili su put prema Banjaluci gdje su takođe kontrolisani - naveo je on.

Radinković je rekao i da je kod dva lica u automobilu pronađeno 30 zastava tzv. Armije BiH.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je za RTRS da je policija već iznijela operativne informacije o Hasanoviću, ali da je važno ukazati da se govori o događaju visokog bezbjednosnog rizika na koji su namjeravala da dođu lica sa ratnim biografijama i, kako je rekao, filozofijom ratovanja i života "ubiti ili biti ubijen".

- Ovo nije tek obična provokacija u pitanju, već operativna mjera, vojno-politička akcija jer su u pitanju lica sa ratnom biografijom - rekao je Galijašević i dodao da su skupovi poput onog održanog povoodm Dana Republike događaji visokog rizika i predmet terorističkog djelovanja.

Dodao je da može da zabrinjava i činjenica što incident poput ovog u Doboju dolazi u trenutku kada Republika Srpska trpi pritiske i ucjene.