latinica  ћирилица
19/01/2022 |  09:23 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Litijama i plivanjem za Časni krst širom Srpske obilježava se Bogojavljenje (FOTO/VIDEO)

Bogojavljensko plivanje za Časni krst, povodom današnjeg praznika Bogojavljenja, organizovano je širom Republike Srpske.
Bogojavljenska litija u Foči - Foto: RTRS
Bogojavljenska litija u FočiFoto: RTRS

Prethode mu Svete liturgije i litije do rijeka, gdje će biti organizovano plivanje.

11.47 -  U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi proslavljen je praznik Bogojavljenje, služenjem Svete liturgije, litijom oko hrama, te osvećenjem Bogojavljenske vodice.

Protojerej-stavrofor Radojica Ćetković u besjedi nakon liturgije čestitao je vjernicima praznik Bogojavljenje.

Nakon Svete liturgije uslijedila je litija oko hrama, nakon čega je ispred hrama osvećena Bogojavljenska vodica, koju su vjernici nakon toga ponijeli svojim kućama.

11.10 - Bogojavljenska litija u Prijedoru

Foto: RTRS

10.59 - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u paraklisu manastira Rmanj.

Foto: SRNA

09.10 - Bogojavljenska litija u Foči

Foto: RTRS

Foto: RTRS

09.00 - U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci sveštenstvo Eparhije banjalučke služi Svetu liturgiju povodom Bogojavljenja.

Foto: SRNA

Odatle će u podne bogojavljenska litija krenuti ulicama grada ka gradskom mostu, gdje će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za krst.

Pobjednik će biti darivan velikim zlatnikom, dok će ostalim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbijedili organizatori.

09.00 - Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu

I u Prijedoru će biti organizovano plivanje u rijeci Sani za Časni krst. Uoči plivanja biće održana i Bogojavljenska litija.

Plivanja za Časni krst biće organizovana na Trebišnjici i na Bilećkom jezeru u Hercegovini, na rijeci Kaljina na Sokocu, u Istočnoj Ilidži, na rijeci Željeznici kod mosta "Ratko Močević" za šta se prijavilo 49 učesnika.

Za Časni krst plivaće i u Novom Gradu, Brodu, na jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči i drugim gradovima.