latinica  ћирилица
19/01/2022 |  10:34 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

Zaharova: U toku pripreme za sastanak Lavrova i Blinkena u Ženevi

U toku su pripreme za organizovanje sastanka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Ženevi, planiranog za petak, 21. januar, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Marija Zaharova (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

Ona je podsjetila da je na inicijativu SAD održan telefonski razgovor dvojice zvaničnika, te da su tema bile bezbjednosne garancije koje je zatražila Moskva.

- Saglasili su se u vezi sa sastankom. U toku su pripreme za taj sastanak, a pomenut je datum 21. januar, u Ženevi - rekla je Zaharova u programu "Solovjov uživo" na "Јutjubu".

Zaharova je istakla da je Stejt department već najavio pomenuti sastanak, te da može da potvrdi da se radi na navedenom datumu i lokaciji.

- Polazimo od pretpostavke da se ovaj sastanak može održati na taj dan. Trenutno se to organizuje - dodala je Zaharova.

Visokorangirani predstavnik Stejt departmenta izjavio je juče da će se na predstojećem sastanku američkog državnog sekretara i šefa ruske diplomatije u Ženevi nastaviti diplomatska interakcija u vezi sa bezbjednosnim pitanjima, te da bi moglo doći do međusobnog razumijevanja, podsjeća TASS.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 17. decembra nacrt sporazuma Moskve i Vašingtona za bezbjednosne garancije i mjere koje će osigurati bezbjednost Rusije i članica NATO-a.

Konsultacije Rusije i SAD u vezi sa pomenutim pitanjem održane su 10. januara u Ženevi, sjednica Savjeta NATO-Rusija održana je 12. januara u Briselu, dok je 13. januara u Beču organizovan sastanak Stalnog savjeta OEBS-a.