latinica  ћирилица
19/01/2022 |  11:05 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

"Otišić - Dalmacija" na "Sajmu zavičaja" u Novom Sadu (FOTO)

Vrličko srpsko selo Otišić prvi put će se 13. februara predstaviti na "Sajmu zavičaja" u Novom Sadu.
Vrličko srpsko selo Otišić prvi put će se predstaviti na "Sajmu zavičaja" - Foto: RTRS
Vrličko srpsko selo Otišić prvi put će se predstaviti na "Sajmu zavičaja"Foto: RTRS

Milan Јovčić iz Otišića rekao je za Srnu da njihov zavičaj ima šta da pokaže i da će se na manifestaciji u Novom Sadu predstaviti na štandu pod nazivom "Otišić-Dalmacija".

- Dalmacija je ljepota. Najljepša srpska narodna nošnja je upravo iz vrličkog kraja. Ojkača pjesma, pršut, naš specijalitet sir iz mješine, vino, diple i naravno drevni pravoslavni običaj "Čuvara Hristovog groba" - ističe sa ponosom Јovčić.

On je najavio da će svoje rukotvorine predstaviti i Slavenko Krunić, koji izrađuje narodne instrumente i nošnje, ikone i jedan je od "Čuvara Hristovog groba". 

Vrličko srpsko selo Otišić prvi put će se predstaviti na "Sajmu zavičaja"

- Život se vraća u Otišić, posljednjih dana je u toku i akcija prikupljanja novca za nastavak obnove hrama Svetog arhangela Mihaila u našem selu i parohijskog doma. Priložnici se javljaju iz cijelog svijeta i drago nam je što niko nije zaboravio svoj zavičaj - kaže Јovčić i dodaje da se akcija sprovodi uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodina.

Јovčić koji, kako kaže, danas živi u Batajnici, ali srcem u Otišiću, naglašava da je obnova hrama Svetog arhangela Mihaila ujedinila Dalmatince.

- Želja nam je da obnavljamo naše crkve i manastire, jer nas je pravoslavna vjera očuvala. Njihovom obnovom šaljemo poruku da smo tu i da smo bili tu vijekovima - poručio je Јovčić, jedan od pokretača obnove dalmatinske svetinje.

On je zahvalio za podršku koju ima u tim aktivnostima, koje sprovodi sa Gojkom Stanojevićem i Јelenom Dešić.

- Zahvaljujemo i za poziv za učešće na "Sajmu zavičaja" od Duška Ćutila koji će, na našu radost, uskoro i posjetiti Otišić - najavio je Јovčić i pozvao sve Dalmatince da posjete "Sajam zavičaja" u Novom Sadu.

Treći "Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu" uz prateći konferencijski program, biće održan u hali "Master" Novosadskog sajma.

Organizator manifestacije je Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.