latinica  ћирилица
19/01/2022 |  13:11 | Autor: SRNA

Ministarstvo finansija i trezora ne sprečava finansiranje izbora

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara poručilo je da ne sprečava finansiranje i održavanje opštih izbora, već je od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH tražilo da izmijeni operativni plan rashoda u kojem su uočene nelogičnosti da bi ispoštovali zakon i podzakonske akte koji tu oblast regulišu.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Iz ovog ministarstva su naveli da su dobili akt iz CIK-a u vezi sa operativnim planom rashoda za prvo tromjesečje ove godine u kojem su uočene određene nelogičnosti i nezakonitosti.

Ministarstvo je, kako se navodi, dostavilo svoje mišljenje, koje je u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, čime ne može biti spriječeno finansiranje opštih izbora kako se to navodi u mnogim medijima.

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara skrenulo je pažnju i tražilo od ove institucije da izmijeni operativni plan kako bi ispoštovali zakon i važeće podzakonske akate koji regulišu ovu oblast, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su CIK, kao i sve druge institucije, dužne ispoštovati važeće instrukcije u planiranju svojih rashoda u vrijeme privremenog finansiranja, a obveza Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara je da svojim mišljenjem upozori na sve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonskim propisima.