latinica  ћирилица
19/01/2022 |  13:18 | Autor: SRNA

Mladi policajac Đorđe Lukić prvi doplivao do krsta na Zemunskom keju

Pobjednik bogojavljenoskog plivanja na Zemunskom keju u Beogradu je dvadesetdvogodišnji Đorđe Lukić iz Beograda, pripadnik Policijske brigade, a plivanje na teritoriji grada održano je i u Beogradu na vodi, Lazarevcu, Grockoj i Surčinu.
Đorđe Lukić pobjednik u plivanju za Časni krst - Foto: RTRS
Đorđe Lukić pobjednik u plivanju za Časni krstFoto: RTRS

Za Časni krst u Zemunu plivala su 223 plivača, među kojima oko 30 djevojaka, kao i jedna osoba sa invaliditetom.

Prije plivanja sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve osveštalo je vodu, a plivači su izgovorili zakletvu bogojavljenskih plivača.

Plivači su na Zemunski kej, gdje je obavljeno plivanje za Časni krst, došli sa razvijenom zastavom Srbije dugom 105 metara. Ove godine zbog epidemiološke situacije nije bilo litije gradskim ulicama.

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja u Zemunu posvećeno je Udruženju "Evo ruka", koje su osnovali roditelji djece sa smetnjama u razvoju, a biće pokrenuta i akcija dobročinstva radi podrške misiji roditelja i dobrih ljudi koji su okupljeni oko ove plemenite ideje.

Manifestaciju, 25. po redu na Zemunskom keju, kao i do sada organizovali su Gradska opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i "Svebor" savez Beograda.

Zakletva bogojavljenskih plivača glasi: "Zaklinjemo se Bogu sa svoja tri prsta, zaplivaćemo u čast Srbije, Kosova i krsta, u čast srbske crkve što je sveta, kroz vetrove, zime i leta. Ispuniću pravdu svaku, bolesnome i nejaku, srbskoj zemlji, srbskom rodu, našem Kosovu i u vatru i u vodu. Zaklinjemo se, duša nam je čista, zaplivaćemo u čast Hrista. Tako nam Bog pomogao. Duša Bogu, srce narodu".

U gradu Beogradu za Časni krst plivalo se i na Sava promenadi, u Beogradu na vodi, gdje su u hladnoj Savi u prisustvu sveštenika, Vojske Srbije, gardista i ratnog broda drugog reda rječne flotile, plivali vojnici, gardisti, ali i ostali hrabri momci i djevojke.

Mladići su dozvolili djevojci po imenu Marija da dopliva do krsta i uzme ga.

Najveća atrakcija bio je ratni brod koji je sa Ušća doplovio do Sava promenade.
Plivanje za Časni krst ujedno je bilo i pokazna vježba Vojske Srbije.
Organizator plivanja na Sava promenadi je Savez pronalazača.

Zbog epidemiološke situacije otkazano je plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji, ali je služena liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu i osveštana bogojavljenska voda.