latinica  ћирилица
19/01/2022 |  13:53 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Šesnaestogodišnja Slađana Milićević prva do Časnog krsta u Mostaru

Šesnaestogodišnja Slađana Milićević iz Nevesinja prva je doplivala do Časnog krsta u rijeci Neretvi. U plivanju je učestvovalo više od dvadesetak mladića i nekoliko djece uglavnom iz Mostara, ali i okolnih mjesta, a prvi put u Neretvi je zaplivala i jedna djevojka.
Slađana Milićević iz Nevesinja prva je doplivala do Časnog krsta  (foto:radionevesinje.com) -
Slađana Milićević iz Nevesinja prva je doplivala do Časnog krsta (foto:radionevesinje.com)

Milićević, čiji su korjeni iz Mostara, kaže da provodi ljeta u Mostaru i na rijeci Neretvi i da joj je uvijek bila želja da zapliva na Bogojavljenje.

- Hladno je, ali se osjećam super. Prvi put plivam za Časni krst. Јako mi je drago što sam jedina žena ovdje i nadam se da će u budućnosti biti više žena koje će plivati - rekla je Milićević.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin podsjeća da se na Neretvi pliva već sedmu godinu.

- Plivača je bilo preko 25, a iznimka je ove godine djevojka Slađana koja je i prva doplivala do Časnog krsta. Prvi put da je jedna žena učestvovala i nadam se da će ovaj njen potez ohrabriti druge djevojke da nam se pridruže, da to ne bude čisto muška manifestacija - rekao je Borovčanin, dodajući da je ove godine manifestacija bila najmasovnija.

Borovčanin podsjeća da plivanje za Časni krst na Bogojaljenje simbolizuje pogružavanje naših tijela u vodu u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Јordanu koji se proslavlja na praznik Bogojavljenja.

Najmlađi učesnik plivanja imao je devet godina, a najstariji više od 65 godina.

Mladići iz Mostara na kraju su sve počastili skokovima u Neretvu, nakon čega su se svi prisutni zagrijali i porazgovarali u Društvenom domu u Ortiješu.

Izvor: topportal.info