latinica  ћирилица
19/01/2022 |  14:50 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

U Јezeru prvi do Časnog krsta Bojan Marić (FOTO)

Povodom obilježavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u tradicionalnom duhu već šestu godinu za redom, danas je u opštini Јezero održana manifestacija plivanje za Časni krst u organizaciji Srpske pravoslavne parohije jezerske i Opštine Јezero.
Plivanje za Časni krst, opština Јezero -
Plivanje za Časni krst, opština Јezero

Plivom je zaplivalo pet hrabrih dobrovoljaca: Slaven Ružičić, Zoran Glamočak, Bojan Marić, Vladan Nišić i Mirko Bubnjević, a prvi je do Časnog krsta doplivao Bojan Marić i ponio titulu Časnog viteza.

Proslavljanje praznika Bogojavljenje počelo je jutros Svetom liturgijom, koja je služena u Hramu Svetog velikomučenika Kneza Lazara, a tom prilikom je obavljeno i veliko osvećenje vode.

Litija u Јezeru

Nakon Svete liturgije, litija je krenula od Hrama ulicama Јezera ka rijeci Plivi, gdje se održalo plivanje za Časni krst.

Ovom velikom i blagolovenom prazniku je prisustvovao veliki broj građana, a načelnica opštine Јezero, Snežana Ružičić prvom među jednakim je uručila zlatni dukat, dok je protojerej-stavrofor Miladin Samardžić darovao ikonu.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice i izražena zahvalnost za veliki čin i doprinos očuvanju tradicije i običaja.

Za sve prisutne u sali parohijskog doma pripremljena je bogata trpeza ljubavi i osvježenje, koju svake godine pripreme vrijedne ruke tamošnjih domaćica. Događaj je protekao uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Bezbjednost i sigurnost obezbijedila je Gorska služba spašavanja Stanica Јajce, Planinarsko društvo Ćusine, Civilno društvo opštine Јezero, Policijska stanica Јezero i Ambulanta porodične medicine Јezero.