latinica  ћирилица
19/01/2022 |  15:37 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Dodik i Đorđević potpisali sporazuma o principima zajedničkog djelovanja (VIDEO)

Dok iz PDP-a stižu poruke da sa Kristijanom Šmitom treba razgovarati, podršku politici Milorada Dodika daje PDP-a 1999-te. Dijeleći iste poglede na aktuelnu političku situaciju u BiH i regionu, potpisan je i Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju, a sve odluke koje SNSD bude donosio u okviru očuvanja Srpske biće podržane. Priče dijela opozicije da je Milorad Dodik remetilački, a ne kohezioni faktor - nazvali su apsurdnim.
Sastanak Dodik i Đorđević - Foto: RTRS
Sastanak Dodik i ĐorđevićFoto: RTRS

Zbijaju se redovi pred opšte izbore. Najveća stranka u Republici Srpskoj pojačana je za još jednog koalicionog partnera i sada i zvanično za jednog poslanika u Narodnoj skupštini. Sporazum o saradnji potpisan je između SNSD-a i PDP 1999, čiji je član i bivši poslanik DNS-a Slavko Gligorić.

- Oni su spremni da budu dio naše parlamentarne koalicije na republičkom nivou što je važno u aktuelnom i dosta turbulentnom trenutku u kome se nalazimo kada je riječ o dešavanjima u BiH i regionu - rekao je Dodik.

- Bez obzira što imamo jednog poslanika, mislimo da možemo pomoći SNSD-u i Dodiku za kojeg druge opozicione partije smatraju da je remetilački faktor u BiH, što je apsurd - rekao je Đorđević.

I opozicioni predstavnici aktivno rade na pripremi za izbore. PDP je već izašao sa kandidatom za jednu od inokosnih funkcija. Upravo je za predstavnike vlasti sporno što Јelena Trivić, kako kažu, daje izjave o postojanju mogućnosti da Šmit povuče odluke o izmjenama Krivičnog zakona BiH. Tvrdnja da sa Šmitom treba razgovarati više je od diletantizma u politici – kaže Dodik i dodaje da mu opozicija na ovaj način daje legitimitet.

- Ovo je najvidljiviji način izdaje. Dati pravo strancu da upravlja našim životima, kada smo svjedoci mnoštva loših poteza i odluka koje su stranci činili prema srpskom narodu, daleko je više od političke naivnosti - istakao je Dodik.

- Razgovarati sa čovjekom koji nema formalno imenovanje Savjeta bezbjednosti i sprovedenu proceduru, predviđenu Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, i dati mu na taj način legitimitet je dramatično kršenje Dejtonskog sporazuma - dodao je Đorđević.

Dok Dodik naglašava da ozbiljni političari i državnici nikada ne bi dozvolili da im stranac bez procedure predviđene međunarodnim pravom upravlja procesima, PDP saopštenjem potvrđuje da je normalno razgovarati sa svima koji eventualno mogu biti dio rješenja, i da je dijalog civilizacijska stvar.