latinica  ћирилица
19/01/2022 |  18:03 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Ambasada SAD: Mentorska i tehnička podrška pravosudnim institucijama u BiH

Iz Službe za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH Srni je rečeno da "njihovi stručnjaci rutinski pružaju tehničku i mentorsku podršku pravosudnim institucijama u BiH" i, kako tvrde, nije im cilj da utiču na pojedinačne slučajeve.
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

- Sva naša podrška povezana je sa tim da obezbijedimo vladavinu zakona i zakonski propisanog procesa - naveli su iz ove službe u odgovoru na pitanje Srne da prokomentarišu saznanja da su njihovi službenici juče boravili u Tužilaštvu BiH i da su tražili tužioca koji će pristati da podigne optužnicu protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kupovine kuće u Beogradu, bez obzira da li ima dokaza ili ne.

U odgovoru se navodi da se "zaposleni u Ambasadi SAD redovno sastaju sa sagovornicima u BiH i razgovaraju o raznim temama".

Iz izvora bliskih američkoj Ambasadi u Sarajevu Srna saznaje da su službenici Ambasade SAD u BiH boravili su juče u Tužilaštvu BiH u Sarajevu gdje su razmatrali mogućnosti za podizanje optužnice protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa kupovinom kuće u Beogradu.

Tom prilikom, prema saznanjima Srne, službenici američke Ambasade tražili su i našli tužioca koji je pristao da obavi taj zadatak.

Isti izvor Srni je potvrdio da su službenici Ambasade SAD tražili po svaku cijenu da se protiv Dodika podigne optužnica bez obzira da li ima dokaza ili ne, ali da je, kako su rekli, moraju osmisliti i podići.

Više puta Tužilaštvo BiH je pokretalo postupak protiv Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, zbog kredita koji je odobren Dodiku za kupovinu kuće u Beogradu.

Tada su uhapšeni Pavlović i nekoliko službenika ove banke. Međutim utvrđeno je da nije bilo nikakvih nepravilnosti i da je sva dokumentacija u vezi sa kreditom za kupovinu kuće bila uredna, a uhapšena lica ubrzo su puštena iz pritvora.