latinica  ћирилица
19/01/2022 |  18:20 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Abazović traži rušenje Vlade Crne Gore; Ostatak vladajuće koalicije poručuje - to je izdaja (FOTO)

Građanski pokret URA, sa Dritanom Abazovićem na čelu, podnio je inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. Traže manjinsku vladu.

Za premijera Zdravka Krivokapića "manjinska vlada" je prevara, a za predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića izdaja kakvu Crna Gora ne pamti.

Ministri u crnogorskoj vladi pozvali su Abazovića da podnese ostavku ili povuče inicijativu.

Inicijativa za rušenje crnogorske Vlade koju je podnio predsjednik pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović – najava je klasičnog ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije. Ovako je njegov potez komentarisan u Vladi i vrhu Skupštine Crne Gore.

Јer, kažu, građani Crne Gore su 30. avgusta glasali za promjenu, a ne za prevaru.

- Ne mogu da shvatim da neko kaže kako će da proba sa manjinskom vladom, a ako ne prođe ona, ja ostajem do 2024.godine. Valjda se niko ne nada da sa kadrovima DPS-a u vladi može da dođe do nekih iskoraka - izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Interesantno da je Abazović podnio inicijativu za rušenje Vlade sa onima koji su odgovorni za posrnuće Crne Gore o čemu je i sam bezbroj puta govorio, kaže crnogorski ministar ekonomskog razvoja Јakov Milatović.

Zbog ovakvog Abazovićevog poteza, ministri u vladi traže da podnese ostavku ili povuče inicijativu.

- Dodatno je poražavajuće što je potpredsjednik Vlade danas u skupštinsku proceduru stavio izglasavanja nepovjerenja Vladi zajedno sa DPS-om koji je Crnu Goru, u prethodnih 30 godina doveo u nezavidnu situaciju, i u moralnom i u ekonomskom smislu. Ili treba povući inicijativu ili dati ostavku - poručio je Milatović.

Inicijativu za rušenje vlade u vladajućem bloku ocjenjuju kao političko licmjerstvo. Јer, kažu, kako drugačije objasniti da oni koji su odbili rekonstrukciju Vlade, insistirajući na ekspertskoj Vladi, sada iskazuju spremnost da zajedno sa DPS-om Mila Đukanovića formiraju političku Vladu.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić na Tviteru je prijateljski pozvao Abazovića da podnese ostavku ili povuče inicijativu.

- Ne dozvoli da te mladog i perspektivnog dinosaurusi potroše i pošalju u političku istoriju, a narod zapamti kao izdajnika. Povuci inicijativu, vrati se gdje pripadaš! - napisao je Spajić. 

Crna Gora glasala je za suštinske promjene, odbacivanje loših i pogubnih praksi koje su trajale 30 godina, a čiji su nosioci bili DPS i njegovi sateliti, politički poslušnici, medijske sluge i mafijaški saradnici, navodi u pismu predsjednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić.

- Da oni koji su vam se kleli da sa DPS-om neće ići u bilo kakve varijante, a i prije samo mjesec dana tvrdili da sa ovakvim DPS-om neće nikada imati bilo šta, nude takvom DPS-u da mu prinesu na tacnu slobodarske glasove građana Crne Gore i da zajedno formiraju parlamentarnu većinu. To se zove politička prevara. Da oni koji su tvrdili da imaju spiskove DPS poslanika i funkcionera koje će procesuirati zbog kriminala i korupcije, sada sa tim ljudima žele zajedno da obavljaju vlast i odbijaju da saopšte ko im je nudio 21 milion za izdaju narodne volje. To se zove politički kukavičluk - istakao je Bečić.

Smjenu Vlade Zdravka Krivokapića potpisao je 31 poslanik. Inicirali su je većinom Albanci i Bošnjaci, ali i posalnici pod kontrolom Mila Đukanovića.

Da li su Srbi ponovo izigrani? Јer, i kada je formirana nova vlada nakon pada Mila Đukanovića, mnogi su bili skeptični u odanost Dritana Abazovića.

Da li će pokret URA Dritana Abazovića ponovo biti tas na vagi u spasavanju Đukanovića i vraćanju njegovih kadrova u vladu?