latinica  ћирилица
19/01/2022 |  18:30 ⇒ 20/01/2022 | 08:56 | Autor: RTRS

Sarajevska hajka na Erdogana; Bošnjacima sada kriva i Turska (VIDEO)

Političkom Sarajevu ponovo nije po volji. Ovoga puta na nož su dočekali obnovljenu inicijativu predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana da uz ranije potvrđenu podršku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića okupe lidere Srba, Bošnjaka i Hrvata i BiH pokušaju pomjeriti sa mrtve tačke.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Dok se u Sarajevu i vladajuća SDA i takozvana opozicija nadmeću u osudi ove inicijative, iz Republike Srpske ponovo je iskazana spremnost za svaku vrstu dijaloga i u institucijama i uz međunarodno posredovanje.

Erdogan razumije situaciju u BiH, ne sagledava je selektivno, mada je, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, razumljiivo i očekivano da Bošpnjaci pridobiju više njegovih simpatija.

Dodik kaže da, bar prema zvaniičnim stavovima, Erdogan razumije i druge konstitutiivne narode i entitete u BiH.

Uz ocjenu da ne želi spekulisati o navodima medija da je dijalog uz posredovanje Beograda, Zagreba i Ankare neprihvatljiv sarajevskoj političkoj eliti, Dodik uvjerava da su on, kao i lider HDZ-a Dragan Čović spremni da sjednu za sto.

- Јa mislim da je to više bojazan od toga šta će Amerikanci ili neko drugi reći na tu ideju, ali ne smiju da kažu da su protiv bilo kakvog dijaloga. Јa nisam spreman da iniiciram sastanak domaćih lidera, jer je to ranije zloupotrebljavano, ali sam spreman da odem na sastanak, bez obzira ko ga zakazao - naveo je Dodik.

Ali Sarajevo je od juče na nogama, i vlast i opozicija oštro su reagovalii.

Neslaganje sa prijedlogom iz Ankare izrazio je čak i lider SDA Bakir Izetbegović. Uvjeren je kaže, da je riječ o pogrešnoj interpretaciji.

- Zato što mislim da BiH treba da predstavljaju institucije, a ne predstavnici stranaka - rekao je Izetbegović.

A to bi, prema Izetbegovićevom tumačenju, trebalo da se tiče ranijih inicijativa o razgovorima Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Turske.

Dok je Izetbegović ipak oprezan, opozicija vodi otvorenu hajku na Erdogana.

SBB je stava da se o sudbini BiH mora odlučivati isključivo u institucijama BiH. BiH su potrebni prijatelji, ali, kako navode, korektan diplomatsko državnički pristup, koji će biti izbalansiran i odgovoran prema BiH.

A naročito odgovoran prema Bošnjacima, želja je SBB-a.

IZ SDP-a poručuju da BiH neće nikome služiti za potkusurivanje i da se, kako navode, o njoj neće odlučivati kao na Berlinskom kongresu.

- Zato, bilo kakvi dogovori lidera dvije tuđinske zemlje o medijatorstvu, kao i najava da će dovesti navodne etničke lidere za isti sto u Beogradu ili Istanbulu, odnosno izvan BiH, nije i ne može biti put očuvanja institucija BiH. O BiH se može i mora odlučivati u njenom Parlamentu, a nikako po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama - poručuju iz SDP-a.

Ne birajući riječi osude, a koristeći priliku da bezmalo vlastite stavove iznosi čak u britanskom parlamentu Damir Arnaut iz Naše stranke BiH bi da pokloni zapadnim protektorima.

- Danas sam u Parlamentu Velike Britanije svjedočio i o malignom uticaju na BiH od strane zemalja regije, te Mađarske i Turske. Govorio sam upravo o ambicijama ove dvojice plus Milanović i Orban. Skinite šape sa BiH. Ovo je zapadna teritorija. - kaže Arnaut.

Arnautu i njegovim istomišljenicima, međutim, ne smeta kada diplomate sa zapadnih adresa krstare BiH.

Tada ih dočekuju raširenih ruku i u ulozi stranačkih funkcionera. Јednostavnije, medijatori moraju biti po mjeri bošnjačke poliitičke elite.