latinica  ћирилица
19/01/2022 |  22:16 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Kostadinov: Zatražiti od SAD pojašenje o mogućim sankcijama

Bugarski šef diplomatije Teodora Genčovska mogla bi da zatraži od SAD pojašnjenje povodom saopštenja da se Bugarska može naći pod sankcijama jer ne želi da počne pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u EU, izjavio je lider bugarske parlamentarne stranke "Preporod" Kostadin Kostadinov.

On je odsustvo zvanične reakcije Bugarske nazvao sramnim.

Prema njegovom mišljenju, sama činjenica da je situacija došla do toga da se razgovara o američkim sankcijama predstavlja skandal, prenosi Sputnjik.

- Želimo da dobijemo zvanično objašnjenje, a možda i izvinjenje. Izvinjenje ćemo možda dobiti, a možda i ne. Međutim, zvanično objašnjenje mi želimo i moramo da dobijemo, a ne da se zadovoljavamo time da je administracija DŽozefa Bajdena, navodno, izdala saopštenje da ne razmatra uvođenje sankcija - rekao je Kostadinov.

Premijeri Bugarske Kiril Petkov i Sjeverne Makedonije Dimitri Kovačevski dogovorili su se na sastanku u Skoplju da bude otvorena avionska linija između Sofije i Skoplja, ali nije došlo do kompromisnih rješenja o spornim pitanjima između dvije zemlje.

Kovačevski je najavio da će njegova zemlja zvanično obavijestiti UN da nema teritorijalnih pretenzija prema Bugarskoj.

Američki kongresmen Klaudija Teni izjavila je nedavno u intrevjuu makedonskim medijima da su sankcije protiv Sofije "moguća varijanta", te pozvala Bugarsku da se podjednako i sa uvaženjem odnosi prema svim manjinama uključujući i Makedonce.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da potom američki predsjednik DŽozef Bajden ne razmatra uvođenje sankcija.