latinica  ћирилица
19/01/2022 |  22:16 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Kostadinov: Zatražiti od SAD pojašenje o mogućim sankcijama

Bugarski šef diplomatije Teodora Genčovska mogla bi da zatraži od SAD pojašnjenje povodom saopštenja da se Bugarska može naći pod sankcijama jer ne želi da počne pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u EU, izjavio je lider bugarske parlamentarne stranke "Preporod" Kostadin Kostadinov.
Sjeverna Makedonja i Bugarska - zastave (Foto: CC0 / Pixabay) -
Sjeverna Makedonja i Bugarska - zastave (Foto: CC0 / Pixabay)

On je odsustvo zvanične reakcije Bugarske nazvao sramnim.

Prema njegovom mišljenju, sama činjenica da je situacija došla do toga da se razgovara o američkim sankcijama predstavlja skandal, prenosi Sputnjik.

- Želimo da dobijemo zvanično objašnjenje, a možda i izvinjenje. Izvinjenje ćemo možda dobiti, a možda i ne. Međutim, zvanično objašnjenje mi želimo i moramo da dobijemo, a ne da se zadovoljavamo time da je administracija Džozefa Bajdena, navodno, izdala saopštenje da ne razmatra uvođenje sankcija - rekao je Kostadinov.

Premijeri Bugarske Kiril Petkov i Sjeverne Makedonije Dimitri Kovačevski dogovorili su se na sastanku u Skoplju da bude otvorena avionska linija između Sofije i Skoplja, ali nije došlo do kompromisnih rješenja o spornim pitanjima između dvije zemlje.

Kovačevski je najavio da će njegova zemlja zvanično obavijestiti UN da nema teritorijalnih pretenzija prema Bugarskoj.

Američki kongresmen Klaudija Teni izjavila je nedavno u intrevjuu makedonskim medijima da su sankcije protiv Sofije "moguća varijanta", te pozvala Bugarsku da se podjednako i sa uvaženjem odnosi prema svim manjinama uključujući i Makedonce.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da potom američki predsjednik Džozef Bajden ne razmatra uvođenje sankcija.