latinica  ћирилица
20/01/2022 |  06:55 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

Da li su voćari i povrtari zadovoljni agrarnim budžetom? (VIDEO)

Za agrarni budžet za podsticaje u poljoprivredi u Republici Srpskoj planirano je 75 miliona KM. Isti iznos za ovu namjenu bio je planiran i u prošlogodišnjem budžetu.
Izvoz voća i povrća - Foto: RTRS
Izvoz voća i povrćaFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinović zadovoljan je premijama za jabuke, dok je predsjednik Udruženja povrtara Branko Mastalo nezadovoljan raspodjelom sredstava, rekavši da institucije imaju maćehinski odnos prema povrtarima.

Dojčinović i Mastalo apelovali su u Јutarnjem programu RTRS-a na zaštitu domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza voća i povrća upitnog kvaliteta.

Istakli su da je uvoz najveći problem, kao i nedostatak stručne radne snage.

Mastalo je naveo da Udruženje ima informacije o određenim malverzacijama prilikom otkupa povrća. Tvrdi da se pod etiketom domaćeg proizvoda otkupljuju mnogo veće količine nego što su to domaći proizvođači u stanju da proizvedu.

On je rekao i da je 2020. godina donijela najveću štetu povrtarima, te da je pandemija virusa korona dodatno otežala situaciju u 2021. Ipak, podsjetio je, u godini koju je obilježila pandemija, uspjeli su povećati proizvodnju za 30 odsto.

Dojčinović je naglasio da je voćarstvo jedna od najskupljih poljoprivrednih grana, te da je posljednjih sedam do osam godina bilo izuzetno teško za voćare jer iz godine u godinu bilježe pad proizvodnje, uz velika ulaganja i loše vremenske uslove.