latinica  ћирилица
20/01/2022 |  07:29 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Mahmuljinu

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas bi trebalo da se nastavi obnovljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima 1995. godine na području Vozuće i Zavidovića.
Sakib Mahmuljin (Foto: klix.ba / RAS Srbija) -
Sakib Mahmuljin (Foto: klix.ba / RAS Srbija)

Sud BiH je 22. januara prošle godine prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da su, u okviru operacije "Farz", u septembru 1995. pripadnici Odreda oteli zarobljenike i civile od Petog bataljona i odveli ih u logor "13. kilometar", gdje su 52 zarobljenika ubili vatrenim i hladnim oružjem.

Vijeće je utvrdilo da je Mahmuljin boravio u zoni dejstava u vrijeme operacije "Proljeće `95", te da je održavao sastanke sa predstavnicima Odreda.

Nakon dokaza Tužilaštva, Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti, a imajući u vidu da je inkriminisano djelo počinjeno 1995. godine, kazna je izrečena po Krivičnom zakonu SFRЈ.

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 30. novembra prošle godine žalbenim postupkom na kojem su izneseni prijedlozi Tužilaštva i odbrane.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza, ali je Sudsko vijeće procijenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svjedoka, pet po prijedlogu Tužilaštva i tri koje je predložila odbrana.