latinica  ћирилица
20/01/2022 |  07:31 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Јedan zaraženi učenik dovoljan da čitavo odjeljenje pređe na onlajn nastavu (VIDEO)

Nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 24. januara, u skladu sa važećim preporukama i uputstvima Institituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao što je to bio slučaj i tokom prvog polugodišta školske 2021/2022. godine, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

- Na osnovu Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19 škole i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u Republici Srpskoj obavezni su da prate i redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji, te da ukoliko bude potrebno, dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu - navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da prijedlog za obustavljanje nastave može da obuhvata sve škole ili samo određene škole sa područnim odjeljenjima ili bez područnih odjeljenja.

Preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za odvijanje nastave u školama za školsku 2021-2022. godinun alaze se na linku https://skolers.org/materijali/covid-19/.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović rekla je prethodno za RTRS da nije bilo razloga za odgađanje početka nastave, jer je mali broj učenika zaražen, navodeći da će časovi trajati 45 minuta.

Cvijanovićeva je rekla da su juče iz Instituta za javno zdravstvo dobili informacije da je 68 učenika, osnovaca, pozitivno na virus, a ukupno 142 učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

Cvijanovićeva je podsjetila da svi učenici moraju da nose masku, a učenici od prvog do petog razreda masku nose samo za vrijeme kretanja između časova i kada odgovaraju na času.

Ona je dodala da će se nastava održavati u skladu sa preporukama i uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao što je to bio slučaj i tokom prvog polugodišta.

Škole i lokalni štabovi, navela je, obavezni su da prate situaciju i ukoliko bude bilo potrebno dostave Ministarstvu prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu.

Cvijanovićeva je rekla da je jedan zaraženi učenik dovoljan da odjeljenje pređe na onlajn nastavu.