latinica  ћирилица
20/01/2022 |  07:42 ⇒ 08:05 | Autor: RTRS

Novi lijekovi na recept - ušteda za pacijente i efikasnije liječenje (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 15. januara finansira još deset novih lijekova koji se izdaju na recept.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Rukovodilac Odjeljenja za lijekove i farmakoekonomiju u FZO Vesna Đurđević rekla je za RTRS da ove novine predstavljaju prvenstveno uštedu za pacijente jer će izdvajati znatno manje novca za ove lijekove, odnosno za lijekove sa "Liste A" plaćaće samo participaciju ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a za one sa "Liste B" umjesto pune plaćaće pola cijene.

Takođe, dodala je ona, time se obezbjeđuje efikasnije liječenje oboljelih, ali i racionalizuju ukupni troškovi liječenja.

Podsjetila je da su od 15. januara na "Listu A" uvrštena četiri nova lijeka, a šest na "Listu B".

Na "Listu A" uvršetni su "mesalazin rektalna suspenzija", "teriparatid, rastvor za injekciju", "levetiracetam, oralni rastvor", te dijetetski preparat, odnosno hrana za posebne medicinske namjene /"Neokat"/.

Kada je u pitanju "Lista B", uvršteni su lijekovi "mesalazin gastrorezistentne granule", "enalapril, lerkanidipin", "amlodipin, valsartan" i "amlodipin, hidrohlorotiazid, valsartan", "ezetimib tablete" i "tadalafil film tablete".

Takođe, od polovine januara lijek koji koriste oboljeli od cistične fibroze "dornaza alfa rastvor za raspršivanje", a nabavlja ga Fond, isporučuje se i apotekama u mjestu prebivališta oboljelih.

Đurđevićeva je rekla da je ovaj lijek ranije bio dostupan samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a sada je omogućeno da se podigne na recept u apoteci kako roditelji sa oboljelom djecom ne bi morali putovati iz udaljenijih krajeva Srpske.