latinica  ћирилица
20/01/2022 |  13:14 | Autor: SRNA

Na Palama projekcija filma o Јeni Ligtemberg

Projekcija filma "Јeni, malo svjetlo sa zapada" biće održana u utorak, 25. januara, na Palama povodom smrti velike humanitarke iz Holandije Јeni Ligtemberg, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.
Јeni Ligtenberg   (Foto: Arhiv) -
Јeni Ligtenberg (Foto: Arhiv)

- Dan nakon pravoslavnog Božića, 8. januara u 92. godini u Amsterdamu je preminula je Јeni Ligtemberg, nosilac ordena Krsta milosrđa, kojim ju je odlikovao predsjednik Republike Srpske za izuzetan doprinos organizovanju apotekarske službe u ratnim bolnicama Koran i Kasindol od 1993. do 1995. godine u tadašnjem Srpskom Sarajevu - navedeno je u saopštenju iz Kinoteke.

Јena Ligtemberg je provela tri ratne godine nesebično pomažući medicinsku službu, uglavnom živeći u bolnici Koran na Palama.

Uporedo sa tim, slala je pisma najvišim svjetskim zvaničnicima o borbi srpskog naroda u proteklom ratu, suprotstavljajući se neistinama nekih zapadnih medija, istaknuto je u saopštenju.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila je knjigu "Ratni dnevnik Pale 1993-1995" koju je napisala Јena Ligtemberg, a priredio akademik Mirko Šošić.

U saradnji sa Kinotekom Republike Srpske snimljen je i dokumentarni film o ovoj heroini.

Projekcija filma "Јeni, malo svjetlo sa zapada" biće održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.