latinica  ћирилица
20/01/2022 |  13:31 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Milunović: Vlast vodi odgovornu i realnu politiku

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović istakao je da vlast vodi odgovornu i realnu politiku nastojeći da najzaslužnijima za stvaranje Republike Srpske obezbijedi stabilna i redovna primanja.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Reagujući na tvrdnje lidera DNS-a Nenada Nešića da je sramna odluka Vlade Republike Srpske da osnovicu za obračun boračkog dodatka poveća za samo pet odsto, Milunović je naveo da je sramno manipulisati osjećanjima boračkih kategorija zarad dobijanja jeftinih političkih poena.

- Ne sjećamo se Nešićeve brige za borce dok je bio u sistemu vlasti, niti njegove izjave o potrebi poboljšanja materijalnog položaja pripadnika ove populacije - naglasio je Milunović i dodao da je interesovanje lidera DNS-a za borce počelo tek sa njegovim opoziocionim djelovanjem.

Milunović je uvjeren da je i sama opozicija svjesna da bi povećanja koja traže mogla obezbijediti malo koja državna ekonomija u okruženju, ali da ih to ne sprečava da obmanjuju svoje građane kako bi osigurali njihovu podršku i glasove na izborima.

- Davanje lažnih nada i obmana najosjetljivije kategorije stanovništva krajnje je neodgovorno političko djelovanje koje će, siguran sam, građani prepoznati i sankcionisati na predstojećim izborima - naveo je Milunović.

Milunović je podsjetio da je Boračka organizacija Republike Srpske pozdravila odluku Vlade o uvećanju osnovice za primanja boračkih kategorija, posebno obezbjeđenje mjesečnih primanja za borce strarije od 65 godina koji ne ispunjavaju uslove za starosnu penziju, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prema njegovim riječima, Vlada ima dobru saradnju sa predstavnicima svih nevladinih organizacija od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sa kojima radi na poboljšanju položaja boračkih kategorija.

Јedno od zajedničkih rješenja, naveo je ministar, jeste isplata mjesečnog primanja za socijalno ugrožene nezaposlene borce od prve do pete kategorije, mlađe od 60 godina, počevši od oktobra 2021. godine, a koje su u januaru primila 9.603 borca.

Milunović je podsjetio da do 2012. godine nisu uopšte postojala mjesečna izdvajanja u vidu dodataka za borce, a da danas borački dodatak na mjesečnom nivou ostvaruju čak 92.732 borca.

- Predano smo radili na poboljšanju položaja boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca i nastavićemo to da činimo u skladu sa materijalnim mogućnostima Republike Srpske - zaključio je Milunović.