latinica  ћирилица
20/01/2022 |  13:54 ⇒ 13:54 | Autor: Agencije

Ignjatović i Vukićević predstavljaju Srbiju na ZOI

Takmičari u alpskom skijanju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević predstavljaće Srbiju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, saopštio je danas Olimpijski komitet Srbije.
Nevena i Marko predstavljaju Srbiju na ZOI (Foto: TANJUG/ OKS/ IVICA VESELINOV) -
Nevena i Marko predstavljaju Srbiju na ZOI (Foto: TANJUG/ OKS/ IVICA VESELINOV)

Kvalifikacioni period za Zimske olimpijske igre završen je u ponedjeljak, 17. januara, nakon čega su nadležne međunarodne sportske federacije objavile liste kvalifikovanih sportista i dodjeljenih kvota po zemljama.

Nakon objavljenih lista, u skladu sa internim kriterijumima za nastup sportista Srbije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, koje je donio Izvršni odbor OKS na početku kvalifikacionog perioda, dvoje sportista Srbije uspjelo je da ostvari pravo nastupa na predstojećim Igrama.

Nevena Ignjatović, kojoj će ovo biti četvrte ZOI na kojima će nastupati, predstavljaće Srbiju u ukupno tri discipline, a to su spust, superveleslalom i alpska kombinacija.

Ona je prethodno nastupala na Igrama u Vankuveru 2010, Sočiju 2014. i Pjongčangu 2018. godine, gdje je i ostvarila najbolji plasman, osvojivši 14. mjesto u alpskoj kombinaciji.

Marko Vukićević je najbolji srpski alpski skijaš kome ovo, takođe, nisu prve ZOI na kojima nastupa.

On je prvi put Srbiju predstavljao 2014. godine u Sočiju, nakon čega je ponovo bio predstavnik i četiri godine kasnije u Јužnoj Koreji.

U Pekingu će nastupati u dvije discipline u superveleslalomu i u spustu.

Šef Misije OKS za ZOI u Pekingu Nataša Јanković rekla je da se pripreme za nastup srpske delegacije na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama privode kraju, kao i da se kroz svakodnevnu komunikaciju sa Organizacionim komitetom Igara nastoji da srpski sportisti sigurno i bezbijedno nastupe u Pekingu.

- Do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ostalo je još nešto više od dvije nedjelje. Sve pripreme su praktično završene i sada nam predstoji da u saradnji sa nadležnim zdravstvenim institucijama sprovedemo finalna testiranja sportista na kovid 19, kako bismo nesmetano mogli već za nedjelju dana da krenemo u Kinu - dodala je Јankovićeva.

- Naši sportisti putuju u Peking 27. januara, nakon čega ulaze u zatvoreni sistem Olimpijskih igara u okviru kojeg će funkcionisati po sličnim pravilima kao i na Ljetnjim olimpijskim igrama u Tokiju, a sve u cilju zaštite od virusa kovid 19. Oni će imati dovoljno vremena za aklimatizaciju na veliku razliku u vremenskoj zoni i spremno će dočekati svoja prva takmičenja u Pekingu - rekla je Јanković, navodi se u saopštenju OKS.

Prvi će na snijeg u Pekingu izaći Vukićević u disciplini spust, koja će se održati drugog dana takmičenja (6. februar), rano ujutru u četiri časa po srpskom vremenu, a Marko će svoj nastup na Igrama završiti dva dana kasnije u superveleslalomu koji, takođe, počinje u četiri časa ujutro.

Ignjatović će svoj prvi nastup imati 11. februara u superveleslalomu (04.00), a nakon toga Nevena će na snijeg ponovo izaći 15. februara, kada će nastupiti u spustu (4.00).

Konačno, svoj nastup će završiti 17. februara u alpskoj kombinaciji u okviru koje će nastupiti najprije u spustu u 3.30, a potom i u slalomu u sedam časova po našem vremenu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara svečanom ceremonijom, koja će se održati na čuvenom stadionu "Ptičje gnijezdo", koji je korišćen i za ceremoniju otvaranja Ljetnjih olimpijskih igara 2008. godine.

Takmičenja će se održavati do 20. februara.