latinica  ћирилица
20/01/2022 |  15:46 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Blinken: Zajednički front u slučaju dejstva protiv Ukrajine

SAD i njihovi evropski saveznici će formirati ujedinjeni front ukoliko Rusija bude djelovala protiv Ukrajine, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanaka sa njemačkim zvaničnicima.
Entoni Blinken (Foto: MARK MAKALA/GETTY IMAGES) -
Entoni Blinken (Foto: MARK MAKALA/GETTY IMAGES)

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da će se Moskva suočiti sa "brzim i ozbiljnim" ujedinjenim odgovorom ukoliko njene snage pređu u Ukrajinu.

- Osim toga, Vašington i njegovi partneri će predstaviti zajednički odgovor u smislu potencijalnih sankcija i rade na koordinisanom odgovoru povodom bilo kakvog budućeg poteza koji Rusija može da preduzme da bi destabilizovala Ukrajinu - dodao je on.

Šef njemačke diplomatije Analena Berbok pozvala je Moskvu je na istoj konferenciji za novinare da preduzme korake za deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom i upozorila da će se Rusija suočiti sa serijom sankcija ukoliko tenzije dodatno eskaliraju.

- Urgentno zahtijevamo da Rusija preduzme korake prema deeskalaciji. Bilo kakvo dodatno agresivno ponašanje ili agresija rezultovaće ozbiljnim posljedicama - rekla je Berbokova.

Ona je napomenula da je u pitanju "očuvanje mira u Evropi" i da je to egzistencijalno pitanje.