latinica  ћирилица
20/01/2022 |  17:08 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Kliničke slike i dalje teške; Preopterećene Ari i kovid ambulante (VIDEO)

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa registrovano je još 897 slučajeva virusa korona, od 1.501 testiranog laboratorijskog uzorka. Prijavljeno je 12 smrtnih slučajeva. Primarna zaštita je preopterećena - dneveno kroz Ari i kovid ambulante prođe i do 800 pacijenata od kojih brojni budu pozitivni na virus korona.
UKC korona - Foto: RTRS
UKC koronaFoto: RTRS

Ipak, najveći broj novooboljelih u ovom talasu ima infekcije poput upale sinusa, a oni koji su hospitalizovani i dalje su sa neizmijenjenom kliničkom slikom obostrane upale pluća.

Trenutna epidemiološka situacija pokazuje pogoršanje – u odnosu na prethodni period povećan je broj hospitalizovanih sa 15 na 30 pacijenata dnevno. Samo na UKC-u je hospitalizovan 251 pacijent sa obostranom upalom pluća, od kojih 93 zahtijeva kiseoničku podršku. Na intezivnoj njezi, na respiratoru je 25 osoba. Kliničke slike hospitalizovanih pacijenata nisu ništa blaže u odnosu na ranije. Među hospitalizovanim povećan je i broj mlađih pacijenata.

- Imali smo pacijente od 2001. godište, sada imamo 1999. Što se tiče hospitalizovanih omjer je 10 odsto vakcinisanih i 90 odsto nevakcinisanih - kaže Siniša Milovanović, šef Kovid tima Centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske. 

Aktivan broj pozitivnih u Banjaluci je 6.500 a očekuje se i povećanje, samim tim i opterećenje na Ari i kovid ambulante i timove porodične medicine. Banjalučki dom zdravlja samo u 24 časa imao je 704 pacijenta sa respiratornim problemima, od kojih 250 pozitivnih.

Na UKC-u ističu da trenutno ima dovoljan broj medicinskih radnika koji zbrinjavaju kovid pacijente, iako je jedan broj zaposlenih bio zaražen. Najopterećeniji je Urgentni centar, ali i domovi zdravlja širom Srpske. U banjalučkom Domu zdravlja jedna sestra radi sa tri ljekara – što otežava proces rada.

Povećanje broja novooboljelih zdravstveni radnici očekuju naredne sedmice – zbog početka drugog polugodišta ali i povratka brojnih građana sa zimskih odmora. U Ministarstvu prosvjete navode da je za sada planiran početak nastave u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak, 24. januara. Škole i lokalni štabovi obavezni su da prate situaciju – a za slučaj potrebe sve je spremno za prelazak na nastavu na daljinu.

Podsjećamo, prema preporukama Instituta za javno zdravstvo osobe koje su preboljele koronu prije manje od 6 mjeseci, ili su vakcinisane sa dvije ili više doza ne podliježu obaveznom karantinu, uz uslov da najmanje 48 časova nemaju povišenu temperaturu ili druge simptome kovida. Trebalo bi da se testiraju brzim BAT ili PCR testom između 3. i 5. dana od posljednjeg kontakta, a ukoliko je pozitivan ostanu u izolaciji 5 dana. Oni koji nisu vakcinisani, ili jesu samo jednom dozom mogu ostati u izolaciji sedam dana samo ako ne dobiju simptome i 7. dan imaju negativan test.