latinica  ћирилица
20/01/2022 |  18:51 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

U junu obilježavanje 140 godina od izgradnje hrama u Tuzli (VIDEO)

Kroz istoriju, svetinje i njeni vjernici prolazili su razna iskušenja. Uprkos brojnim ratovima, opstali su. 140 godina od izgradnje Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli biće obilježeno u junu, u dijelu grada poznatom kao Srpska varoš i 170 godina od prenosa mitropolije - eparhije iz Zvornika u Tuzlu.
Hram u Tuzli - Foto: RTRS
Hram u TuzliFoto: RTRS

Na mjestu gdje je izgrađen Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, 1562. godine pominju se Popov dol gdje je živio sveštenik, male crkve i kapele, u kojima su se pravoslavni vjernici molili Bogu. U to vrijeme Tuzla postaje jedan od vodećih trgovačkih centara, a Srbi, vodeći trgovci, odlučili su da novac ulože u izgradnju crkve.

Crkva se nalazi u strogom centru grada gdje je eksploatacija ležišta soli dovela do slijeganja tla. Prve pukotine na crkvi su se pojavile 1956. godine.

U Tuzli je prije rata, prema popisu iz 1991. godine živjelo oko 20 hiljada stanovnika koji su se izjasnili kao Srbi. Danas, jedva hiljadu i po vjernika srpske nacionalnosti ima na području Tuzle.

U organizacionom odboru za obilježavanje 140 godina od izgradnje Hrama Uspenja Presvete Bogorodice su, osim predstavnika institucija iz Republike Srpske, Srbije, Federacije BiH i predstavnici grada Tuzla, ali i istaknuti privrednici.

Projekat Hrama Uspenja Presvete Bogorodice izradio je inženjer Anton Linardović, rodom iz Sinja. Crkvu je gradio Tasa Naumović iz Šapca. Ova svetinja odolijevala je mnogim iskušenjima, a s njom - i njeni vjernici.