latinica  ћирилица
20/01/2022 |  18:53 ⇒ 21/01/2022 | 11:04 | Autor: RTRS

Mahmuljin znao za zločine nad Srbima (VIDEO)

Odred "El mudžahedin" vjerovao je i izvršavao naredbe jedino Sakiba Mahmuljina, koji je morao da zna za zločine nad srpskim vojnim i civilnim zarobljenicima u Vozući, ali ih nije spriječio niti je počinioce kaznio.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Čulo se ovo tokom reprodukovanja svjedočenja zaštićenog svjedoka koji je zatražio zaštitu samo imena ali ne i lika. Sud BiH Mahmuljinu, komandantu Trećeg korpusa tvz. Armije BiH obnovio je suđenje, nakon što mu je ukinuo prvostepenu desetogodišnju presudu.

Obimna optužnica a u njoj faktografski smješteno samo petomjesečno monstruozno orgijanje mudžahedina u ljeto i jesen 1995. I samo na lokalitetu Zavidovića.

Tokom akcije "FARZ 95" kojom je komandovao Mahmuljin, u blizini sela Kesten, zarobljena su 63 vojnika i tri civila srpske nacionalnosti. 51. zarobljenog mudžahedini su odveli u logor "13. kilometar" u blizini Kamenice.

Posmrtni ostaci njih 31. su pronađeni – 17 je bilo obezglavljeno. A za preostalim porodice još tragaju. Јeziva svjedočenja preživjelih od kojih se ledila krv u žilama smjenjivala su se u sudnici.

Opširnije u prilogu: