latinica  ћирилица
20/01/2022 |  21:14 ⇒ 21/01/2022 | 10:29 | Autor: RTRS

Čavić: Potreban opšti konsenzus za povratak u zajedničke institucije (VIDEO)

Odluka o učestvovanju u odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH trebalo bi da bude plod konsenzusa svih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, istakao je predsjednik NDP-a i bivši predsjednik Srpske Dragan Čavić.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

U političkom magazinu Pečat naše televizije istakao je da je krizu prouzrokovao Valentin Incko i da se na tom primjeru pokazalo da su odluke i predstavnika međunarodne zajednice i Ustavnog suda uvijek vodile BiH u novu krizu.

Dodao je da bez unutrašnjeg dijaloga nema rješenja i da nema potrebe za tenzijama i ratnom retorikom u Federaciji, jer je riječ o političkim procesima.

- Dok Narodna skupština o tome ne donese stav on je na snazi i to je jasno. To sam čuo i od predstavnika opozicije, iste takve stavove daju i predstavnici vladajućih struktura. Kada će to biti vidjećemo. Јa ne mogu u ovom trenutku da kažem biće sutra ili prekosutra nego onog trenutka kada se stvore okolnosti u kojem će se pokušati naći zajednički stav onda će se odluka donijeti - kaže Čavić.

Istakao je da nikakvu odluku ne treba donositi bez potpunog konsenzusa.

- Ova zemlja je u kontinuitetu bila u raznim političkim konfliktima ali se uvijek izlazilo adekvatnim rješenjima koje nisu ugrozile mir. Јa vjerujem i siguran sam da ugrožavanje mira neće biti. Za rat kao i brak potrebno je dvoje, u ovom slučaju dvoje ne postoji - rekao je Čavić.