latinica  ћирилица
20/01/2022 |  21:27 ⇒ 21/01/2022 | 10:29 | Autor: RTRS

Crna Gora na političkoj prekretnici; Hoće li pasti Vlada ili Skupština? (VIDEO)

Vraćanje mandata građanima je najbolji izbor nakon pokušaja Dritana Abazovića i njegovog pokreta URA da izglasa nepovjerenje Vladi, jer bi manjinska vlada bi značila prevaru izborne volje građana Crne Gore, izjavio je crnogorski ministar ekonomskog razvoja Јakov Milatović.
Skupština Crne Gore - Foto: Screenshot
Skupština Crne GoreFoto: Screenshot

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakazo je tri vanredne sjednice na kojima će biti razmatrane, Abazovićeva, ali i inicijative premijera Zdravka Krivokapića koji smatra da su novi izbori jedini način prevazilaženja krize. Pokušaj smjene Vlade izazvao je proteste građana Crne Gore.

Političku situaciju uzdrmala je inicijativa predsjednika pokreta URA Dritana Abazovića i opozicionih poslanika koji traže ostavku vlade. Nedugo nakon ove inicijative, premijer Zdravko Krivokapić uputio je u Parlament zahtjev za smjenu Abazovića, a na njegovo mjesto predlažio je ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Vlada Crne Gore podnijela je zahtjev i za skraćenje mandata Skupštine. Poslanici bi mogli donijeti konačnu odluku početkom februara. Do tada, građani nastavljaju sa protestima, šaljući jasnu poruku da do pada aktuelne vlade ne smije doći.

Iz Krivokapićevog kabineta Koaliciju "Crno na bijelo" pozivaju da vrati mandat građanima. Izbori su, navode, jedina fer opcija, a Abazovića i URU, optužuju da u kolaboraciji sa DPS-om, pokušavaju, kako kažu, deklasirati Vladu.

- Nakon jasno iskazane namjere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrejšenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili "avangardni hazarderi" - saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

 Formiranje manjinske vlade predstavljalo bi prevaru izborne volje građana koji su glasali za promjene. Rekli su "ne" kriminalu, korupciji, ekonomskom krahu kojeg je prouzrokovao bivši režim - ističe ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Јakov Milatović za našu Televiziju.

- U decembru prošle godine u Parlamentu usvojeno je više od 80 zakona, istorijski budžet, a kao kruna projekat "Evropa sad", povećane su minimalne zarade sa 250 na 450 evra. Ovo je odvraćanje Crne Gore od njenih suštinskih problema, i napretka svih građana - kaže Milatović.

Zbog navedenog, Milatović smatra da će prijedlozi predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića biti podržani od strane poslanika. Ohrabruju ih i poruke međunarodnih aktera.

-  Njegov potez neracionalan, dolazi u trenutku kada je postignuto zajedništvo Vlade i parlamentarne većine, kada je napravljen ogroman korak ka eu putu. Potez se potpuno kosi sa svim pozitivnim trendovima koje smo postigli i zajedno i sa njim i kao takav on je neracionalan. Što se tiče međunarodne zajednice koja ima slično mišljenje kao ovo koje ima američka Vlada, oni podržavaju svaku vladu u Crnoj Gori koja je snažno proevropska, a upravo je takva vlada Zdravka Krivokapića - dodao je Milatović.

Andrija Mandić iz Demokratskog fronta, kaže da će taj savez inicirati nove razgovore lidera svih stranaka skupštinske većine, kako bi se prevazišla teška politička kriza u Crnoj Gori. Nova okupljanja širom Crne Gore najavljena su za sutra. Političke partije koje su podržale aktuelnu Vladu i premijera Zdravka Krivokapića, naglašavaju da ne stoje iza protestnih skupova.