latinica  ћирилица
21/01/2022 |  06:57 ⇒ 07:05 | Autor: RTRS

Snijeg i led otežavaju saobraćaj

Na magistralnom putu Sarajevo-Rogatica preko Romanije, zbog snijega i leda na kolovozu, saobraćaj se odvija otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Sokolac - Foto: SRNA
SokolacFoto: SRNA

I na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, zbog snijega na kolovozu i poledice, saobraćaj se odvija otežano i usporeno.

Posebno je otežano kretanje na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, gdje su padavine intenzivnije.

Otežano se vozi putnim pravcima Mrkonjić Grad-Miliništa, Tisovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo, Kola-Stričići-Čađavica, Trnovo-Foča preko prevoja Rogoj, Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled i Foča-Gacko preko prevoja Čemerno.

Skreće se pažnja i na puteve na području Makljena, Laništa, Oštrelja, Karaule, Kupresa, Šujice i Mliništa.

U nižim predjelima, kolovozi su pretežno mokri i klizavi, a zbog niske temperature, moguće je naići na poledicu.

Iz AMS-a apeluju da vozači voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama na kojima se izvode radovi prolazak vozila reguliše privremena saobraćajna signalizacija.

Radovi se izvode na magistralnim putevima Gradiška-Nova Toplova, Banjaluka-Stari Majdan i u tunelima Čiljegovići na putu Lapšišnica-Ljubogošta i Ugar na dionici Crna Rijeka-granica Srpske i FBiH, a otežan je saobraćaj zbog odrona na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići /na samoj liniji razgraničenja/, kao i na putu Bistrica-Podgrab odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog radova na regionalnim putevima Ugljevička Obrijež-Bobetino brdo u rejonu Gornje Čađavice i Šipovo-Novo Selo na granici sa FBiH. Јednom trakom zbog klizišta prolazi se regionalnim putem Ukrina-Gornja Vijaka.

Dionicama kojima se kreće prevoz vangabaritnog tereta voziti opreznije i poštovati uputstva ovlaštenih osoba iz pratnje.

U FBiH se zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Јablanica tokom saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časova saobraćaj obustavlja. Isti režim u odvijanju saobraćaja je i na magistralnom putu Јajce-Donji Vakuf u tunelu Skela.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Olovo-Kladanj /Olovske Luke/, Јablanica-Mostar /Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića/, Grude-Ljubuški /na izlazu iz Gruda/ i Stolac-Hutovo /u mjestu Cerovica/.

Kada je riječ o graničnim prelazima, jutros nema dužih zadržavanja.