latinica  ћирилица
21/01/2022 |  10:26 | Autor: TANЈUG

Guteres: Svijet je gori

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je da je situacija u svijetu danas znatno gora nego prije pet godina.
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com) -
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com)

Ralozi su pandemije kovida 19, klimatske krize i geopolitičke tenzije koje su izazvale brojne sukobe, naveo je on. Istakao je da, za razliku od američkog predsjednika DŽoa Bajdena, on smatra da Rusija neće napasti Ukrajinu.

Guteres je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da se njegovi prioriteti, iznijeti još 1. januara 2017. godine kada je prvi put stupio na poziciju šefa UN, nisu promijenili i da će nastojati da se uhvati u koštac sa globalnim nejednakostima, krizom izazvanom pandemijom i problemom zagrijevanja planete, kao i da ostaje pri svom apelu za mir u svijetu.

- Generalni sekretar UN nema moć. Možemo imati uticaj. Mogu da ubijedim, mogu da posredujem, ali nemam moć - izjavio je Guteres, koji je 1. januara započeo drugi petogodišnji mandat na mjestu šefa UN.

Na pitanje AP da li misli da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, odgovorio je: "Ne mislim da će Rusija napasti Ukrajinu, i nadam se da je moje uvjerenje tačno".

Napominje da ne vjeruje u vojno rješenje problema koji postoje i da je najracionalniji način da se ti problemi riješe diplomatskim putem i kroz ozbiljan dijalog.

Poručio je i da bi potencijalna invazija imala strašne posljedice.

- Bili smo u kontaku sa najvišim zvaničnicima u Rusiji - izjavio je Gutereš, iako UN, kako naglašava, nisu direktno angažovane u ukrajinskoj krizi.

Naveo je da je Savjet bezbjednosti UN, koji ima ovlašćenja da održava međunarodni mir i bezbjednost, ali i da uvodi sankcije, podijeljen, a posebno njegovih pet stalnih članica sa pravom veta.

Rusija i Kina su često u sukobu sa SAD, Britanijom i Francuskom kada je riječ o nekim ključnim pitanjima, kao što je to bio slučaj juče kada se govorilo o uvodjenju sankcija Sjevernoj Koreji.

Guteres će danas u Generalnoj skupštini održati govor pred predstavnicima 193 članice o svojim prioritetima za 2022. godinu, a izdvojio je tri ključna, koji ga, kako kaže, izuzetno zabrinjavaju.

To su, prema njegovim riječima, nedostatak vakcinacije u velikim dijelovima svijeta, posebno u Africi, zatim potreba za smanjenjem emisija štetnih gasova za 45 odsto u ovoj deceniji i "krajnje nepravedna" finansijska situacija u svijetu koja, kako navodi, favorizuje bogate zemlje.