latinica  ћирилица
21/01/2022 |  11:29 ⇒ 13:18 | Autor: Agencije

Đokoviću orden "Nikola Tesla": On je novi srpski genije

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković odlikovan je ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog svijeta.

U obrazloženju koje je potpisao Nikola Lončar, predsjednik TNF iz Filadelfije, navodi se da je Nikola Tesla cijelom svijetu donio budućnost, a Novak Đoković je stvorio budućnost tenisa i modernog sporta.

- Novak Đoković je novi Nikola Tesla i novi srpski genije. Svojim djelima uzdigao je svjetsku javnost, a nas Srbe učinio ponosnim. Mi mu se ovim ordenom zahvaljujemo i dajemo punu podršku u njegovom sportskom, humanitarnim i patriotskom radu - navodi Lončar.

Orden Nikole Tesle ustanovljen je u Teslinoj naučnoj fondaciji prije nekoliko godina kao odličje "U duhu Nikole Tesle" ili "Tesla spirit award".

Kako se navodi, povod za dodjelu Ordena Nikole Tesle najboljem sportisti svijeta su neprijatna događanja u Australiji, koja su za posljedicu imala ponižavanje i rušenje ugleda samog Đokovića, ali i njegovog srpskog naroda.

Iskazana netrpeljivost, a u nekim slučajevima i mržnja prema Novaku, proizvela je i mržnju prema Srbima, što ne priliči državama i ličnostima iz demokratskog svijeta.

- Nikola Tesla i Novak Đoković su tjesno povezane ličnosti, jer potiču iz srpskog etnosa, jer se kao Dinarci i Srbi fizički liče, i jer su, što je za nas u TNF bilo najvažnije, svojim djelima zadivili svijet i pokazali mentalnu i duhovnu snagu srpskog naroda. Tesla i Đoković su danas simboli i ambasadori srpskog naroda u svijetu - smatra Lončar.

Predsjednik TNF Srbija Zoran Bulović ističe da je prema podacima ove srpske organizacije iz Filadelfije, srpski genije Nikola Tesla danas najpoznatiji i najpopularniji Srbin na svijetu sa 63 miliona pojavljivanja na internetu i 33 spomenika i biste u 20 država svijeta.

- Novak Đoković je uz rame Nikole Tesle. Novak je najpopularniji moderni Srbin u svijetu, ima na internetu 17,3 miliona pojavljivanja, nosilac je dva velika priznanja kao najbolji teniser na planeti zemlji i kao najbolji svjetski sportista u 2021. godini. U vrijeme ovih događanja u Australiji dobio je milion novih poruka iz čitavog svijeta. Američki Srbi predlažu da se Đokoviću podigne spomenik u Njujorku, pored monumetna Nikole Tesle, koji je Novak svojevremeno posjetio - rekao je Lončar.

Teslina naučna fondacija će Đokoviću uručiti Orden Nikole Tesle prvom prilikom, kada se dogovori susret sa najboljim sportistom svijeta.