latinica  ћирилица
21/01/2022 |  11:45 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Nije riječ o pogrešnoj interpretaciji - Erdogan je predložio sastanak

Izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Erdogana tokom sastanka u Ankari da je dogovoreno da ove zemlje, uz Hrvatsku, budu posrednici u razgovorima nacionalnih lidera u BiH o poboljšanju političkih odnosa su precizno prevedene, iako to lider SDA Bakir Izetbegović negira, prenose hrvatski mediji.
Aleksandar Vučić i Taip Erdogan (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić i Taip Erdogan (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Izjave nakon sastanka Vučića i Erdogana demantuju Izetbegovića.

Prema Rojtersovom izvještaju, nakon susreta sa Vučićem, Erdogan je rekao da, "nakon ovih /srpskih/ izbora, žele okupiti lidere tri naroda i držati sa njima sastanak".

- Ovim sastankom preduzeli bismo korake ka očuvanju teritorijalnog integriteta BiH. Želimo okupiti trojicu lidera - Bošnjaka, Hrvata i Srba i postići ovaj cilj. O tome smo se složili. Razgovori bi se mogli održati u Istanbulu ili Beogradu - rekao je Erdogan.

Poslije susreta srpskog i turskog predsjendika, Izetbegović je rekao da "ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u BiH sa predsjednicima Turske i Srbije /i Hrvatske/", ističući da je riječ o pogrešnoj interpretaciji.

- Riječ je, u stvari, o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda - izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, takav sastanak trilaterale uskoro treba da bude održan.