latinica  ћирилица
21/01/2022 |  12:12 | Autor: SRNA

Moskva insistira da se ispadi Prištine adekvatno okvalifikuju u SB UN

Moskva insistira na tome da ispadi Prištine budu adekvatno okvalifikovani u međunarodnim organizacijama, prije svega u Savjetu bezbjednosti UN, poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova)

Iz ruskog Ministarstva su naglasili da je trajno rješenje problema Kosova i Metohije moguće jedino na osnovu međunarodnog prava, odnosno Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kojom je precizirano da je ta pokrajina dio Srbije.

- Upravo na bazi tog dokumenta mogu i treba da se vode pregovori Beograda i Prištine. Njihov rezultat treba da bude trajno rješenje, koje će zadovoljiti srpsku stranu i koje će biti odobreno u Savjetu bezbjednosti - navodi se u odgovoru na pitanje koje je stiglo za nedavnu godišnju konferenciju ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, a na koje tada nije uspio da odgovori.

Upozoreno je da su zapadne zemlje pokrovitelji radikalnih Albanaca i da ih slijepo podstiču na pokušaje ugnjetavanja srpskog stanovništva i raspirivanje nacionalizma i da je "prištinska vrhuška odavno trebalo da shvati da su pokušaji da se provokacijama preostali svijet ubijedi u održivost ozloglašene 'kosovske državnosti' u startu osuđeni na propast".

- Raspirivanje albanskog nacionalizma i šovinizma, sistematsko ugnjetavanje srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu svjedoče o neodrživosti tog projekta - istaklo je rusko Ministarstvo, prenosi Sputnjik.