latinica  ћирилица
21/01/2022 |  13:18 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Trilateralni sastanak dobar za pronalazak rješenja; Izetbegović izbjegava dijalog (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da bi trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i Turske doprinio pronalasku rješenja o krizi u BiH, iako lider SDA Bakir Izetbegović izbjegava svaku vrstu dijaloga.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zahvalan sam predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na volji koju su iskazali da se razgovara o situaciji u BiH. Pozdravljam opredijeljenost predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da se u formi ovog sastanka pokuša razgovarati i pokušaju približiti stavovi - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da su predstavnici Republike Srpske, on kao lider najveće partije i srpski član Predsjedništva BiH, spremni da učestvuju u razgovorima i daju doprinos rješevanju problema.

- Izetbegović i predstavnici iz FBiH bježe od tih razgovora i dogovora, ne smiju to da rade od Britanaca i Amerikanaca. U posljednje vrijeme ovdje viidmo zajedničku aktivnost SAD i Velike Britanije, Evropa je tu malo izbačena - rekao je Dodik.

Kada je riječ o prijedlogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da je zahvalan Vučiću što je pokazao interes za vraćanje srpskih predstavnika u rad u zajedničke institucije na niovu BiH.

On je podsjetio da srpski predstavnici, prema zaključcima Narodne skupštine, mogu da učestvuju u radu kada je u pitanju interes Srpske.

- Nećemo molbu Vučića staviti sa strane, razgovaraćemo o toj temi u narednim sedmicama - rekao je Dodik.