latinica  ћирилица
21/01/2022 |  15:12 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Cikotić se izjasnio da nije kriv za zloupotrebu položaja

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić danas je u Sudu BiH negirao krivicu za zloupotrebu položaja, odnosno navode optužnice koja ga tereti da je od 2009. do 2011. godine, kada je obavljao funkciju ministra odbrane u Savjetu ministara, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

 Tužilaštvo BiH tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine zloupotrijebio položaj ministra odbrane tako što je nezakonito pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora.

- Nakon toga je preduzeću "Skaut" Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu - ranije je saopštilo Tužilaštvo BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Najavljeno je da će Tužilaštvo BiH Cikotićevu krivicu dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza, podsjeća Balkanska istraživačka mreža.