latinica  ћирилица
21/01/2022 |  15:50 ⇒ 15:50 | Autor: sputniknews.com

Krivokapić izvukao član 103: Po Ustavu ne može da se bira novi premijer bez izbora

Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore povodom najavljenog formiranja manjinske Vlade.
Zdravko Krivokapić (foto: TANJUG/Savo Prelević) -
Zdravko Krivokapić (foto: TANJUG/Savo Prelević)

Saopštenje Kabineta premijera Crne Gore prenosimo u cjelosti.

- Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsjedniku Crne Gore da u jednom mandatu Skupštine, dva puta predlaže mandatara za sastav Vlade, pogotovo u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet, a za koji je aktuelni premijer dobio većinsku podršku Skupštine.

Član 103 Ustava Crne Gore jasno definiše da predsjednik Crne Gore samo nakon parlamentarnih izbora, i niti jednom više, ima pravo da u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine Crne Gore, može Skupštini predložiti mandatara za sastav Vlade.

Trenutni sastav Skupštine Crne Gore konstituisan je 23. septembra 2020. godine, čime je jasno da je prekluzivni rok od 30 dana, definisan članom 103 Ustava Crne Gore, istekao prije više od 450 dana, te da predsjednik Crne Gore više nema mogućnost predlaganja novog mandatara.

Ukoliko bi predsjednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od strane predsjednika Crne Gore, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razriješen.

Postojeća Vlada, može se samo rekonstrusati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promjena premijera mogla biti jedino moguća poslije novih parlamentarnih izbora - stoji u saopštenju Kabineta premijera.